Підтримати нас

Втікачці від окупантів допомогли зберегти в Херсоні робоче місце

Vgoru
Автор статті
25 липня 2022 11:42
1,118
Поширити:

Юристи громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” допомогли вимушеній переселенці з окупованого Херсону пані Наталі* зберегти робоче місце.

Пані Наталя працювала за трудовою угодою. Через окупацію Херсона їй стало небезпечно залишатися в місті. Тому ще на початку березня жінка виїхала до Вінниці. Її посадові обов’язки не передбачали працювати дистанційно. Пані Наталія просила роботодавця оформити їй простій. Але той відмовлявся, вимагав повернутися до робочого місця (в Херсоні), погрожував звільнити за прогули.

Юристи громадської приймальні БО ФМЗ роз’яснили пані Наталі, що законодавство під час воєнного стану передбачає інший варіант оформлення відносин – призупинення дії трудового договору. Допомогли їй підготувати відповідну заяву й надіслати її власнику підприємства. Керівник підписав заяву, дію трудового договору призупинено, а робоче місце – збережено за вимушеною переселенкою.

Юристи громадської приймальні БО ФМЗ нагадують: якщо через війну немає можливості забезпечити людину роботою чи виконувати її, за ініціативою сторін дія трудового договору може бути призупинена (стаття 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного часу»). 

Повідомити про призупинення одне одному можна у будь-який доступний спосіб електронної комунікації (ч. 2. ст. 7 вищевказаного ЗУ). 

Це може бути, наприклад, сканована/сфотографована заява до роботодавця (керівника), надіслана йому на електронну пошту, або в особисті месенджери. 

Але зверніть увагу: законодавство передбачає зупинення трудового договору виключно у випадку неможливості виконання покладених на вас посадових обов’язків. Якщо ж маєте можливість продовжувати роботу, а роботодавець призупинив дію договору, то такі дії є незаконними та можуть бути оскаржені в суді. 

* Ім’я змінено

Довідково. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ