Підтримати нас

Верховна Рада зробила донорство крові в Україні безоплатним

Автор статті
02 жовтня 2020 08:00
768
Поширити:

Це у цьому році загальнонаціональна ціна за один літр людської крові становила 160 гривень. Отже, залежно від фізичних даних донора, за один раз він міг здати 450-500 мілілітрів рідини. Таким чином, людина отримувала 73-80 гривень готівкою.

Проте, у середу, 30 вересня, Верховна Рада прийняла закон "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові". Серед іншого, ним передбачене скасування грошової компенсації донорам за здавання крові та її компонентів.

Згідно із новим законом, донорство в Україні буде добровільним і безоплатним.

"Добровільне безоплатне донорство - здійснення донором донації крові та/або компонентів крові з особистої волі та без отримання грошової винагороди за таку донацію - ані у формі готівки, ані в будь-якій іншій формі, що може вважатися еквівалентом грошей, не враховуючи невеликі сувеніри, легкі закуски та відшкодування витрат на дорогу", - йдеться в тексті документу.

Для донорів, як і раніше, за здавання крові передбачений один вихідний день зі збереженням середньої заробітної плати, а також харчування (обід) у день здаванняі крові. Норми та вартість харчування затверджує МОЗ.

Окрім того, у новому законі пропонують ліцензувати систему донорства. Це допоможе контролювати безпеку і якість зданої крові відповідно до вимог ЄС.

Також в Україні створять Національний реєстр донорів, який інтегрують з системою eHealth.

Відзначимо, що у семи випадках потенційному донору можуть відмовити. Ось вони: 1) захворювання крові, проблеми з імунітетом, будь-яка група венеричних захворювань; 2) вроджена недостатність слуху, зору, мовних здібностей; 3) онкологія на будь-якому етапі; 4) неконтрольоване вживання наркотиків, алкоголю; 5) системні захворювання шкіри - псоріаз, екзема; 6) трансплантація, видалення будь-якого органу; 7) вагітність, годування груддю.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ