Підтримати нас

Успіх поліції у співпраці з громадами

Автор статті
22 вересня 2021 05:30
1,771
Поширити:

Нещодавно відбулася робоча зустріч із керівником операційного департаменту Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) Удо Мюллером. Координатор проєкту "Шерифи для нових громад" у Харківській та Дніпропетровській областях, голова Центру правових та політичних досліджень "ДУМА" Юрій Чумак теж взяв у ній участь.

На зустріч були запрошені речники громадських організацій Харківщини, що взаємодіють із поліцією в різних напрямках. У ході заходу були обговорені питання співробітництва поліції та громадського сектору.

Удо Мюллер відмітив, що людям у громадах важливо, аби не було крадіжок, водії не перевищували швидкість руху, не дебоширили особи напідпитку та щоб поліція швидко виїжджала на виклики. Тобто, щоб панував порядок і було безпечно. У той час як керівництву поліції часто потрібні сумнозвісні «показники» розкриття злочинів.

Тому Удо Мюллер висловив переконання, що поліція може бути успішною лише тоді, коли співпрацює з громадами. І довіра населення до поліції, яка є основним критерієм оцінки ефективності роботи правоохоронних органів, формується не на вертикальному рівні (коли поліцейські мусять працювати на «покажчики», що доводяться їм «згори»), а на горизонтальному – в громадах.

Ми прагнемо започаткувати постійний діалог поліції з громадським сектором у 4-х регіонах – у Харківській, Одеській і Львівській областях та у Маріуполі (Донецька область), – зауважив Удо Мюллер.

І запропонував учасникам робочої зустрічі стати основою для майбутнього складу експертної платформи на Харківщині.

Юрій Чумак презентував досвід проєкту «Шерифи для нових громад», який досліджує успішні практики сільських громад у вирішенні безпекових проблем. Адже тематика Проєкту прямо пов’язана з візією КМЄС в Україні – створення ефективного та прозорого сектору цивільної безпеки, що користується довірою громадян. Та закликав, аби діалогова платформа, яку планує впровадити КМЄС, об’єднала не просто тих, хто «хоче», а тих, хто має відповідні знання, досвід і фах, аби плідно співпрацювати з поліцією та допомагати їй реформуватися.

Пан Юрій нагадав про досвід діяльності Громадської ради з прав людини, яка досить якісно працювала при Харківській обласній міліції у 2008 – 2010 роках, оскільки до її складу входили експерти з громадянського суспільства. Щоправда, коли в Громадської ради прибрали спрямованість на права людини, вона перетворилася на «міжсобойчик» представників різних організацій, необізнаних у функціонуванні міліції/поліції, що призвело до фактичного припинення її плідної роботи.

На завершення заходу Юрій Чумак презентував Удо Мюллеру книгу "Успішні практики безпеки: український масштаб, видану в рамках проєкту "Шерифи для нових громад".

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ