Підтримати нас

Україна стала кандидатом на вступ до Євросоюзу

Vgoru
Автор статті
24 червня 2022 05:41
775
Поширити:

Це сталося вчора увечері, 23 червня. Такий же статус разом з Україною отримала і Молдова. Всі лідери Євросоюзу на саміті в Брюсселі проголосували за рішення одностайно, повідомив прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель у Twitter.

«Європейська рада надала статус країни-кандидата Україні та Молдові. Історичний момент та сигнал надії українському народу», - написав Беттель.

Ще кілька місяців тому майже ніхто не вірив, що Україна спроможеться стати членом Європейського Союзу. Але тепер ми маємо статус кандидата. І щоб стати повноправним членом європейської спільноти, маємо виконати сім надважливих кроків. Ось їх перелік:

  1. Провести реформу Конституційного суду.
  2. Продовжити судову реформу — перевірити на доброчесність усіх кандидатів до Вищої ради правосуддя.
  3. Посилити боротьбу з корупцією — призначити голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  4. Забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF.
  5. Впровадити антиолігархічний закон.
  6. Погодити аудіовізуальне законодавство з європейським (закон про медіа).
  7. Змінити законодавство про нацменшини.

Деякі з цих вимог Україна обіцяла виконати роками. Мова передусім про судову реформу та боротьбу з корупцією. Але зволікала. Багатьом було вигідно, щоб в нас процвітали нехтування законами, відмивання брудних грошей і кримінальний безлад на митницях. А тепер виконаємо обіцянки? Чимало аналітиків схиляються до думки, що в нас іншого виходу просто немає. Адже якщо ми провалимо реформи і перед нами зачинять двері до Європи, то ми не отримаємо гігантських коштів на післявоєнну відбудову міст, інфраструктури, промисловості. І тоді владу, яка не зуміла скористатися європейською перспективою, просто зметуть. Отже, будемо сподіватися на краще.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ