Підтримати нас

Україна вшанувала пам’ять жертв концтабору “Ебензее”

Автор статті
11 травня 2020 12:00
734
Поширити:

Попри спричинені пандемією коронавірусу обмеження, дипломати Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні та члени їх сімей вшанували у неділю пам’ять загиблих українців та інших в’язнів концтабору "Ебензее" (Ebensee), що у Верхній Австрії.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Республіці Австрія.

"Ми зібралися тут, щоб вшанувати пам’ять синів та дочок України, які загинули в концтаборі “Ебензее” - одній з філій концтабору “Маутгаузен”. Тут загинули, за різними оцінками, декілька тисяч українців", - заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Через COVID-19 в Австрії, як і в інших країнах скасовані масові заходи, існують обмеження щодо зібрань. Українська дипломатична місія вирішила не відмовлятися від вшанування пам'ять загиблих в’язнів в концтаборі "Ебензее", дотримуючись при цьому необхідних заходів, зокрема, щодо зберігання дистанції між учасниками вшанування.

"Ми не могли не вшанувати пам’ять наших співвітчизників, особливо в цю ювілейну дату 75-річниці звільнення концтабору. Кожного року український вінок знаходив своє місце тут біля пам’ятника українцям, і цього року ми не могли дозволити його відсутність. Але при цьому – з дотриманням наявних в Австрії обмежувальних заходів", - заявив посол.

Українська делегація, зокрема, поклала вінки та квіти до пам’ятника українським жертвам концтабору. Він був урочисто відкритий у 1995 році, на зробленому з граніту хресту міститься напис українською та німецькою мовами: “Синам України – жертвам концтабору Ебензее".

Також квіти були покладені до національних пам’ятників інших держав з метою вшанування пам'яті представників інших національностей, які загинули в цьому таборі смерті.

Концтабір "Ебензее" був однією з найбільших філій "Маутгаузену". У рабських умовах в тунельних комплексах працювали понад 20 тисяч в’язнів, чверть з яких складали в’язні з СРСР.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ