Підтримати нас

У Євросоюзі врегулювали закладання права людини в штучний інтелект

Автор статті
14 квітня 2019 14:24
638
Поширити:

У Європейському Союзі розробили етичні рекомендації для створення систем штучного інтелекту.

Рекомендації оприлюднені на сайті Єврокомісії.

Автори документа впевнені, що в майбутньому штучний інтелект може бути корисним у сфері охорони здоров'я, енергоспоживання, автомобільної безпеки, сільського господарства, допомогти у вирішенні проблеми зміни клімату й управлінні фінансовими ризиками.

 нас є міцний фундамент, заснований на цінностях ЄС. Після широкого та конструктивного залучення багатьох зацікавлених сторін, включно з підприємствами, науковими колами та громадянським суспільством, ми поставимо ці вимоги до практиків і водночас сприятимемо міжнародному обговоренню людино-орієнтованого штучного інтелекту", – зауважила комісарка з питань цифрової економіки та суспільства Марія Габріель.

Перший проект рекомендації Єврокомісія опублікувала ще в грудні 2018 року, але тоді до документа було багато питань. Відтоді експерти внесли майже 500 правок.

Наразі рекомендації містять такі пункти.

Людська діяльність та нагляд. Системи штучного інтелекту мають забезпечувати справедливість у суспільстві, підтримуючи людську діяльність та основні права, а не зменшувати, обмежувати або вводити в оману людську автономію.

Надійність та безпека. Алгоритми штучного інтелекту мають бути безпечними, надійними і спроможними виправляти помилки або невідповідності протягом усіх фаз життєвого циклу системи.

Конфіденційність та управління даними. Громадяни повинні мати повний контроль над власними даними, а дані, які їх стосуються, не можуть бути використані для заподіяння шкоди або дискримінації.

Прозорість. Необхідно забезпечити відстеження систем штучного інтелекту.

Різноманітність, недискримінація та справедливість. Системи штучного інтелекту повинні враховувати весь спектр людських здібностей, навичок і вимог та забезпечувати доступність для всіх.

Добробут суспільства та навколишнього середовища. Штучний інтелект повинен використовуватися для посилення позитивних соціальних змін і підвищення стійкості та екологічної відповідальності.

Підзвітність. Необхідно запровадити механізми для забезпечення відповідальності та підзвітності систем штучного інтелекту та їхніх результатів.

Після презентації документа, влітку 2019, Єврокомісія планує обговорити рекомендації в широкому колі зацікавлених сторін. На початку 2020 року експертна група зі штучного інтелекту перегляне списки ключових вимог, спираючись на отримані відгуки, і тоді запропонує наступні кроки. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ