Підтримати нас

У Херсоні розпочався БУР-рух

Автор статті
16 вересня 2021 09:19
1,589
Поширити:

У Херсоні відкривається молодіжний центр "БУР осередок" - філія всеукраїнської організації "Будуємо Україну Разом" котра залучає місцевих молодих активістів до покращення життя у своєму регіоні.

В Україні працює вже 12 осередків БУРа (у Києві, Харкові, Запоріжжі, Івано-Франківську, Закарпатті, Львові, Тернополі, Одесі, Чернігові, Охтирці, Смизі та на Сході України). Тепер до цього руху долучилися й херсонці.

 Інфографіка волонтерської організації “Будуємо Україну Разом”

І хоча молодіжний центр херсонського осередку ще не відкрився, наші волонтери -  студенти та просто активна молодь, - вже потрапили в один із напрямків діяльності БУРа -  ТамБУР.

ТамБУР - це подорожі до інших осередків для натхнення новими ідеями та обміну досвідом. Зокрема, херсонці їздили у гості до волонтерів Львова та  Хмельницького. 

Група, до якої запросили авторку цього матеріалу, побувала у Хмельницькому.

Найперше, що там показали - Центр управління відходами.  Це дійсно унікальне підприємство, яким місцеві дуже пишаються: адже існує лише рік, а має неабиякий попит та користь.  Там не тільки сортують побутове сміття та направляють його на перероблювання. Але й збирають побутові прилади, одяг, меблі, які привозять та безплатно віддають усім, хто має в них потребу. Зазвичай частину їх забирають волонтери для родин, які потрапили у скрутне становище, або  роблять з них необхідне обладнання для притулку тварин. Центр - комунальне підприємство, яке фінансує міська рада. 

У Херсоні також вже є центр сортування, але, на жаль, тільки побутових відходів, і підтримується лише завдяки активістам екологічних громадських організацій та соціально відповідальному бізнесу.

Для кожного виду відходів та речей/меблів передбачено окремі контейнери

Окремого осередку БУРа у Хмельницькому немає. Але є міський молодіжний центр, з яким волонтери тісно співпрацюють. Його ключове гасло: "Можливо, усі твої майбутні дні залежать від того, що ти робиш сьогодні". Цей вираз виписаний великими білими літерами на сірій стіні приміщення з перекресленим червоною лінією слова "можливо".

Це своєрідна школа, де підлітків навчають бути лідерами та менторами (помічниками однолітків у розв'язанні різних питань). Допомагають організовувати та проводити культурно-масові заходи у школах, університетах та у місті загалом. Формують спортивні змагання та заходи для людей з інклюзією. А юристи та психологи працюють із вразливими групами населення. 

Взагалі, у цьому затишному осередку хмельничани придумують безліч стартапів за філіжанкою кави, переглядом фільмів та грою разом з командою молодіжного центру. Адже усе наше майбутнє, дійсно, залежить саме від мрій та дій кожного з нас.

 Херсонці у гостях команди Хмельницького молодіжного центру.

А ви знаєте, що історична назва цього міста - Проскурів? Від проскури - літургійного богослужбового хліба. Проте за радянських часів у місті залишилося зовсім мало храмів, а саме місто 1954 року чомусь перейменували на Хмельницький, хоча перший гетьман Української козацької держави і ногою тут не ступав.

Також було відкриттям побачити рівні дороги та де-не-де бруківку на центральній вулиці міста. Виявляється,  раніше усі тротуари та проїжджі частини міста були покриті саме нею, а не асфальтом. 

Загалом, місто невелике та трохи “радянське”, але затишне. Чимось схоже на Херсон. Проте воно набагато чистіше, хоча Хмельницький  відомий на всю країну як місто торгівлі. Адже саме тут - найбільший речовий ринок з низькими цінами, що користується величезною популярністю, як серед українців, так і серед європейців.

 Історично-оглядова екскурсія містом.

Після триденних ТамБУРів понад тридцять херсонців  повернулися додому з новими поглядами та ідеями. І зараз уже працюють над відкриттям БУР-осередку у приміщенні бібліотеки-філії №3.

Як прокоментувала херсонська регіональна представниця БУРу Ганна Свинаренко:

 Ми  офіційно ще не відкрилися, але провели вже два заходи, БУРчики, -  придумали, де і яким має бути молодіжний простір, щоб було зручно. Потім разом з архітекторами розробили його дизайн. А тепер - плануємо ремонт.  

Також у планах намалювати стінопис біля осередку та проводити культурно-освітні заходи для усіх активних херсонців.

 

Тут буде херсонський БУР-осередок. Фото зі сторінки організації “БУР Херсон” у Фейсбук

*Довідково. Будуємо Україну Разом — волонтерська програма, яка через спільну працю, подорожі та неформальну освіту об’єднує українську молодь у мережу активних громадян. БУР виник як волонтерська акція Львівської освітньої фундації, що мала на меті відновити будинки, знищені внаслідок війни на сході України. Проте з часом акція перетворилася на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни.

P.S. Якщо ви бажаєте творити зміни у рідному місті, маєте мрії та ідеї, - долучайтеся до БУРу!

Контактна особа у Херсоні: регіональна представниця БУРу Ганна Свинаренко, тел. +380950644700. Телеграм-канал: https://t.me/burkherson

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Автор фото: Дарина Борзова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ