Підтримати нас

Страшна клятва і погрози сім'ям. Паризький парк перетворився на центр проституції, яку контролюють із Нігерії

Автор статті
07 жовтня 2018 12:43
669
Поширити:

Один із парків Парижа - Буа-де-Венсенн - став центром проституції. Нею займаються переважно молоді нігерійки, які уклали "договори" з жінками-сутенерами у себе на батьківщині, поклявшись їх не видавати.

НВ публікує переклад матеріалу CNN про жорстоку міжнародну торгівлю людьми та злочинців, що беруть у ній участь, користуючись релігійними віруваннями своїх жертв і їхньою прив'язаністю до сімей, які лишилися в Нігерії.

Як це виглядає

Ряд брудних фургонів припаркований на широкій, обсаджений деревами дорозі, на околиці Парижа. У темряві ночі мерехтливі свічки підсвічують обличчя жінок на передніх сидіннях. На жодній з них не надіто нічого, крім нижньої білизни.

Інші, одягнені у міні-спідниці, стоять зовні під вуличними ліхтарями обличчям до порожньої дороги.

Надедж була однією із цих жінок, перш ніж їй вдалося вибратися. Вона тихо говорить: "Навіть зараз у мене немає надії для себе. Моє минуле зруйнувало моє майбутнє".

У Буа-де-Венсенні, зарослому парку на околицях східного Парижа, розташовані школи верхової їзди та зоопарк. Він також частково захоплений торговцями людьми.

Центральна дорога парку - ще один пункт на карті великої міжконтинентальної торгівлі людьми, яка відправила десятки тисяч нігерійських жінок та дітей в різні місця по всій Європі і навіть Малайзії.

Історія Надедж

За словами Надедж, її переправили з Нігерії до Франції і примусили до сексуального рабства, за умовами якого, отримуючи по 20 євро з одного клієнта, вона повинна виплатити колосальний борг нігерійській жінці-сутенеру, так званій "мадам".

Надедж приховує своє обличчя і справжнє ім'я з міркувань безпеки / Кадр відео CNN

Надедж, яка не може назвати своє справжнє ім'я з міркувань безпеки, виросла на півдні Нігерії. Вона каже, що, коли їй було лише шість років, її зґвалтувала група сусідів. Її батьки відправили її жити з тіткою. Але, за словами Надедж, її тітку вбили після того, як вона відмовилася видати її заміж за місцевого гангстера. Надедж знайшла тіло тітки.

У 15 років її знову зґвалтували, і вона зробила перший аборт. Одна вона була легкою здобиччю для торговців людьми. Мадам, з якою Надедж познайомилася в Лагосі, обіцяла їй краще життя у Європі, де вона буде працювати офіціанткою.

"Мені сказали, що це схоже на рай, - розповіла Надедж CNN, - Але після прибуття сюди це виявилося схожим на сковорідку на вогні".

Європейський офіс підтримки шукачів притулку (European Asylum Support Office, EASO) стверджує, що пошук жінок для відправки до Європи часто концентрується у штаті Едо, на півдні Нігерії, в регіоні, де народилася Надедж.

Способи впливу на жінок

Перед тим, як її відправити, мадам змусила Надедж дати клятву у храмі юю з місцевим знахарем Айєлала - традиційної системи вірувань Південної Нігерії. Надедж поклялася заплатити своїй мадам за відправку до Європи і ніколи нікому не говорити про свою клятву та свій борг. Те саме відбувається з багатьма нігерійськими жінками, які стали жертвами торгівлі людьми.

Єхуді Пелосі, адвокат, який спеціалізується на законах про право на притулок та торгівлю людьми говорить, що в рамках церемонії жінок часто примушують з'їсти горіх кола і куряче серце і випити суміш джина та крові. У них також беруть лобкове волосся, а їхні голову, груди та плечі ритуально шрамують. Благодійні організації, які тісно співпрацюють із жінками, кажуть, що вони ціпеніють під владою клятви. Надедж була переконана, що її порушення призведе до божевілля або смерті.

Сім'ї теж страждають. Благодійні організації кажуть, що мадам платить "культистам" - воєнізованим бандам - ​​за те, щоб вони погрожували родичам дівчат на їхній батьківщині і іноді вбивали їх.

"Твої батьки не в безпеці... Я люблю свою маму, я не хочу, щоб з нею щось сталося", - говорить Надедж.

Безжальна експлуатація

Надедж описала свою подорож до Франції. Вона прилетіла на комерційному рейсі з фальшивим паспортом, який їй дала мадам. Її відправили на роботу в Буа через тиждень після її прибуття. Їй було 20 років.

Її борг, за її словами, становить 50 тисяч євро. Інші виплачують 60 тисяч євро. Її мадам встановила їй щоденну ціль у 100 євро, забрала її паспорт і забирала всі її заробітки, крім грошей на їжу та оренду житла.

"Іноді ти працюєш з 6 години вечора до 6 години ранку, можливо, добираєшся додому до 8 ранку", - говорить вона.

Надедж починала роботу в іншому місці з третьої години дня. "До 6 вечора, тоді тобі потрібно вийти на твоє звичайне місце роботи".

Більшість нігерійських жінок, які працюють у парку, "рабині", впевнена вона. "Деякі з них вільні, але проституція глибоко в них в'їлася". Надедж розповіла, змахуючи сльозу, як одного разу запитала чоловіка, чому він прийшов на вулицю. "Він сказав: "Я розлучений чоловік, тому я повинен зробити себе щасливим"".

Вона каже, що впевнена, що він та інші клієнти розуміли ситуацію, в якій перебували нігерійські жінки.

Як функціонує система торгівлі людьми

За словами адвоката, який представляє благодійну організацію, що працює з жертвами торгівлі людьми, старшим повіям часто довіряють новоприбулих і їм можуть давати частину їхніх доходів. Деякі з цих жінок можуть вчасно купити дівчат, яких привозять, щоб самим зайнятися сутенерством. Вони стають мадам, щоб звільнитися від проституції і заробити європейські багатства, які їм спочатку обіцяли.

Мадам формують клуби - іноді зі сторінками у Facebook - і влаштовують великі вечірки, на яких вони беруть плату за вхід. Вони використовують прибуток, щоб купити більше дівчат. Надедж каже, що у її мадам були молоді жінки по всій Європі - від Іспанії до Росії.

Les Amis du Bus des Femmes (LABF), благодійна організація, яка працює з повіями в Парижі, стверджує, що маршрут торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації з Нігерії в Париж існує вже 20 років. Але з 2015 року благодійна організація помітила зростання кількості неповнолітніх нігерійок. Нещодавно вона виявила 12-річних дівчаток, які працювали повіями на вулицях Парижа.

"У Венсенні витрачаються мізки і талант, - говорить Надедж, - Багато хто може співати, багато хто може танцювати... Але проституція, клятва, страх, просто затьмарюють усе".

Коли вона була молодша, Надедж хотіла працювати актрисою у Ноллівуді, нігерійській кіноіндустрії.

"Іноді, коли ти повертаєшся додому, - каже вона, - ти повинна годинами сидіти в гарячій воді, перш ніж зможеш повернути себе назад".

Звільнення Надедж

Після майже року безперервної роботи настав переломний момент, коли Надедж завагітніла. Вона та її бойфренд вирішили зберегти дитину, що означало вирватися з чіпкої хватки мережі.

Пелосі каже, що жінки часто намагаються втекти, коли вони вагітні, втративши надію знайти краще життя для своєї дитини де-небудь ще. Їм потрібно вибирати: залишити дитину чи чіплятися за надію на повернення одного разу до своєї сім'ї. Більшість вибирають дитину.

Надедж деякий час продовжувала працювати повією, коли була вагітна, але перестала платити своїй мадам.

"Я терпляче чекала смерті або божевілля, - говорить вона, - Я була така.. "Чи повинна я вийти на вулицю і почати працювати? Чи повинна я зробити аборт?"".

Зараз вона позбулася зла. У мереж менше фізичної присутності у Франції. І за допомогою адвоката вона змогла отримати там притулок.

Жінки, подібні до неї, мають право на притулок на підставі переслідування, якщо вони можуть довести, що вони були жертвами торгівлі людьми і дистанціювалися від мережі. Пелосі каже, що судді та адвокати "часто перевантажені" проханнями про надання притулку.

Але членам сім'ї Надедж у Нігерії погрожують кожного дня, говорить вона, і вона ніколи не зможе повернутися додому: "Це єдине місце, яке безпечне для мене".

Позбутися мережі, говорить вона, "було найкращим рішенням у моєму житті". Але Надедж глибоко травмована.

"Я більше не красива, - каже вона, - мою гордість відібрали".

"Я скаржилася, що мене зґвалтували, коли мені було 15. Уявіть мене, що приїжджає до Європи, щоб спати з десятком чоловіків щоночі".

Труднощі в боротьбі з торговцями людьми

За даними ООН, торгівля нігерійськими жінками з метою сексуальної експлуатації почалася в кінці 1980-х років, коли жінок відправляли в Італію і примушували до проституції. Повернувшись додому, вони стали першим поколінням мадам. Вони, у свою чергу, змушували інших молодих жінок страждати так само, як вони.

Аурелія Джиннерод, яка працює з НУО Aux Captifs, la Liberation, яка відвідує і підтримує повій в Буа-де-Венсенні та інших частинах Парижа, каже, що в мережах також беруть участь чоловіки.

Аурелія Джиннерод з НУО Aux Captifs, la Liberation каже, що клятва і сором не дають дівчатам розповісти родичам у Нігерії, чим вони займаються / Кадр відео CNN

Хеппі Айєнома або "Мама Алісія", голова паризької мережі під назвою Authentic Sisters, була відправлена до в'язниці разом з її чоловіком Хіларі у травні. Їх обох засудили до 10 років позбавлення волі за обвинуваченнями, що включають торгівлю людьми. В цілому 15 членів мережі були визнані винними в торгівлі приблизно 50 жінками.

Благодійна організація, яка була цивільною стороною в цій справі, говорить, що одна з жертв заявила, що мережа напала на її батьків у Нігерії у 2015 році. Вона стверджувала, що її батько помер від травм.

У Франції максимальним покаранням за торгівлю людьми є довічне ув'язнення. Але клятва в юю забороняє жінкам говорити із владою, що ускладнює для поліції знищення мереж.

І деякі жінки на вулицях мають документи біженок, каже Джиннерод. Бути повією не нелегально у Франції, незаконно лише платити за секс. "Що ви хочете, щоб [поліція] робила з дівчатами?" - каже вона.

Крім того, каже Надедж, "люди, які займаються цим бізнесом, справжні торговці людьми, вони знаходяться в Африці".

Голова департаменту поліції Парижа, що займається питаннями проституції і торгівлі людьми, описав труднощі в боротьбі зі злочинністю. "Щойно ви знищуєте мережу, ви бачите ефект на вулиці, - сказав він CNN, - але це триває не більше 24 годин, тому що ми створюємо вакуум для створення іншої мережі".

У доповіді EASO за 2015 рік сказано, що часто члени сім'ї вербують жертв: "Відправлення дочок за кордон стало свого роду символом статусу для сімей".

"Іноді бідність підштовхує їх до цього, - каже Надедж, - У більшості випадків батьки підштовхують їх... Їхні батьки в Нігерії хочуть стати мамою супербагатої дівчини".

Джиннерод каже: "У Нігерії відомо, що дівчата... у Європі - повії", але клятва і їхній сором заважають їм розповідати своїм сім'ям про свою повсякденну реальність.

Тоді як Надедж прилетіла в Париж із Лагоса, торговці людьми все частіше відправляють жінок по суші через неконтрольовану Лівію, щоб вони перетнули Середземномор'я і потрапили в Європу. Міжнародна організація з міграції каже, що кількість потенційних жертв торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації, які прибувають на човні в Італію, за останні три роки збільшилася майже на 600%, а 80% з них - нігерійці.

У березні Оба Евуар II, традиційний лідер народу Едо, оголосив прокляття торговцям людьми і зняв прокляття з жінок, з яких вони взяли клятву. Ванесса Сімоні з LABF каже, що жінки тепер "почуваються менше винними, коли порушують клятву", оскільки "у них є схвалення їхньої спільноти".

Але Надедж каже: "Це не має ніякого значення". За її словами, відразу ж після заяви Евуара, чоловіки, пов'язані з її мадам, знову стали "турбувати" її сім'ю.

Надедж каже, що вона попереджає інших дівчат, щоб вони не потрапили в руки торговців.

"Це непросто - бути привезеною до Європи, як мішок із фруктами, і продаватися чоловікам, щоб їсти, - каже вона, і її голос тремтить від хвилювання, - Навіть не думай про це".

Забути про минуле

Хоча у неї є статус біженця і повна зайнятість, і вона почала вивчати французьку мову, Надедж все ще відчуває, що її життя зруйноване. Однак народження її сина дало їй нову мету.

"Неважливо, чим я буду завтра, я все одно буду нікчемною, тому що я не можу з гордістю розповісти свою історію, - її голос тремтить, - Що б я не робила зараз, я роблю це для свого сина".

"Коли у мене з'явилися документи, перше, що спало мені на думку, було: "Слава Богу, тепер я можу дати синові хорошу життя"", - говорить вона.

"Він уже вчить мене... він зараз говорить по-французьки. І він такий розумний. Іноді, коли я бачу його, я забуваю про своє минуле - я забуваю себе".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ