Підтримати нас

Староста Надеждівки досі оговтується від тортур росіян

Vgoru
Автор статті
20 лютого 2023 17:00
2,380
Поширити:

Російські військові викрали Надеждівського старостату Білозерської селищної громади Херсонського району Олександра Олександровича Івченка у вересні 2022 року. Після двох тижнів тортур чоловік досі перебуває на лікарняному. 

Олександр Івченко Надеждівський староста Білозерської селищної громади

Наразі його обов’язки виконує Валентина Вікторівна Круглій. До війни пані Валентина працювала в селі адміністратором.

Коли в село росгвардія зайшла, – розповідає Валентина Вікторівна, – то перевіряли кожне приміщення, дивилися, що там. Староста показував, але не дозволяв їм, зокрема, селитися в школі чи дитсадку. Щоби не пограбували та не напаскудили там. Сперечався. Вранці 22 вересня його забрали з дому, повезли на якийсь допит. Після того Олександра Олександровича тижнів два не було, потім його дуже побитого підкинули на вулицю. Дуже з нього познущалися. 

Староста досі на лікарняному, попереду – ще одна операція.

А пані Валентина не ходила на роботу, аж доки село не звільнили. Переховувалася.

Валентина Круглій

Окупанти заселилися в приміщення старостату та в приватні будинки. З боку села, як їхати на Херсон, облаштували окопи. А на в’їзді з Білозерки, прямо під стелою, – бліндаж.

Дуже страшно було, вони з усіх боків сиділи, – розповідає Валентина Круглій, – Їхні вантажівки “Урали” стояли за приміщеннями старостату, під пошту вперлися. Тут і їхній блокпост стояв, люди мали щодня через нього ходити в центр до магазину. А трішки вище, де наш канал, стояли їхні “гради”. Запускали свої ракети, а ті часто падали посеред села, посеред вулиць застрягали, деякі, щоправда, не вибухали.  Коли стріляли, ми вже по звуку чули: чи на село впаде, чи далі полетить.

Від обстрілів у центрі старостату пошкоджено щонайменше 20 домівок. Декілька людей отримали поранення, серед них – дівчинка. Уламок снаряда застряг у її легені. Чоловік Валентини Круглій на автівці доставив дівчинку в Білозерську лікарню. Там їй зашили рану. Після звільнення села мама вивезла доньку до Вінниці, там дитину прооперували та видалили той уламок.

Олександр з Артемом (зліва направо) їхали вулицею на мотоциклі й ледве втекли від Камазу окупантів, який притискав хлопців до узбіччя та намагався задавити

 До складу Надеждівського старостату входять три села: Надеждівка, Знам'янка та Зорівка. До російської навали у цих населених пунктах налічували до 1500 мешканців. Через окупацію більш ніж половина населення, понад 800 осіб, евакуювалися.

Надеждівка

Після звільнення Херсона  люди почали повертатися до своїх домівок, у селах загалом уже майже 1000 жителів.

Там, де поля розміновано, почалися весняні роботи. Хоча небезпека не минула. Сапери продовжують виявляти та знешкоджувати міни й снаряди. 

Знам'янка і Зорівка розташовані далі від магістральних доріг. Але теж зазнали руйнувань.

У селі Зорівка пошкоджено три будинки. 

У Знам'янці – чотири. Два поверхи однієї з домівок розбито вщент, приміщення вигоріли.

Р. S. Ця інформація зібрана та зафіксована журналістами “Вгору” разом із  документаторами злочинів російської федерації адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров'я Олександром Даниловим. 

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину ерефії, повідомте про це. Напишіть на пошту: tribunal_for_putin@helsinki.org.ua або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 26 тисяч воєнних злочинів росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Контакти документатора по Херсонській області ініціативи «Трибунал для путіна»: +38066 94 56 560.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ