Підтримати нас

Спуск першого міноносця у Херсоні

Автор статті
04 лютого 2021 15:30
1,818
Поширити:

Перші кораблі Чорноморського флоту спускали на воду в Херсоні. Але у XIX столітті до нашого міста долучився й Миколаїв.

На початку XX століття сталося відродження суднобудівної галузі, яка продовжувала функціонувати у радянський період. У 2017 році були наміри створити в Херсоні музей судноплавства та мореплавства. Про подробиці можете дізнатися в матеріалі медіаплатформи “Вгору”: https://vgoru.org/index.php/post/kherson-khronyky-horoda-korablei.

Понад 100 років тому херсонці вважали своє місто морським та річковим центром губернії. Тому спуск першого військового міноносця «Щасливий» 16 березня 1914 року був справжньою святковою подією для кожного.

Міноносець «Щасливий».

Один із сучасників так описав ті  урочистості:

«Був ясний сонячний день, який сприяв справжньому святковому настрою. На набережній та прилеглій території до корабельні Євгенія Вадона зібрався натовп.

Задовго до призначеного часу звідусіль до набережної потягнулися довгі черги візників, сюди прямували групи обивателів з дітьми. Всі квапилися до набережної, намагаючись зайняти найзручніше місце. Катери Олешківського та Голопристанського пароплавства були переповнені пасажирами. По Дніпру рухалися цілі флотилії човнів найрізноманітніших конструкцій та типів, що не подобалося капітану портового катера «Євгеній» та річковій поліції.

Група робітників з веселими жартами метушилися поряд з корпусом корабля. Для них ця подія мала справжню велич і нагадувала магічний ритуал. А в приміщенні яхт-клубу готувалися до зустрічі поважних гостей. Адміністрація заводу  розіслала понад 300 запрошень почесним особам. Пропускали на корабельню  тільки за квитками.

О 12 годині до плавучої пристані яхт-клубу підійшов катер «Євгеній», на якому приїхали: градоначальник міста Миколаєва А. Мязговський, віцегубернатор Є. Богданович, міський голова Д. Горловський та інші чини. Всю поважну делегацію зустрів гарматним салютом Миколаївський флотський екіпаж.

Торжества почалися з церковної служби, після закінчення її почесні гості піднялися на борт міноносця та окропили його освяченою водою. Потім  під гамір натовпу почався урочистий момент – спуск корабля.

Всі напружено спрямували погляди на корабель, що в повній готовності ось-ось мав звільнитися від кормових стріл і зійти на воду. Нарешті міноносець «Щасливий» зіслизнув у ріку. Гучне «ура!» заполонило всю округу, це стало миттю найвищого захвату.

Катер «Євгеній» взяв на буксир міноносець, причаливши з ним до корабельні. На містку можна було побачити фігуру командира корабля Климова. Потім поважні гості пішли до приміщення яхт-клубу, а публіка почала розходитися з пристані.

В яхт-клубі був сервірований сніданок на 190 кувертів*. Проголошувалися урочисті тости. Командир міноносця побажав здоров’я та щастя робітникам, які створили це корабельне диво. На завершення урочистостей  було зроблено декілька офіційних фото, після чого всі розійшлися з яхт-клубу».

До речі, залишки будівлі старого яхт-клубу можна й сьогодні побачити з пристані річкового вокзалу.

*куверт – комплект столового посуду для однієї особи  на накритому столі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ