Підтримати нас

Скадовськ і Генічеськ збираються в Європу

Автор статті
25 грудня 2020 15:13
1,380
Поширити:

У грудні цього року стартував проєкт “Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку: Скадовськ-Генічеськ 2030”. Мета — підтягнути ці  населені пункти до європейського рівня. Як саме? — Разом з містянами розробити концепції розвитку їх міст.

Скадовськ та Генічеськ є одними з найбільш популярних курортів узбережжя Азовського та Чорного морів. На думку проєктної команди, ці міста найкраще підійдуть для розгортання програми урбаністичного розвитку прибережних територій.  

Харківський архітектор Ігор Лялюк розповідає про суть проєкту:

- У більшості невеликих міст південної та східної України схожі проблеми. У типового європейця, якого сюди занесе, постане питання “Де я? У місті чи в селі?” Адже його уявлення про сучасне місто йде у розріз з навколишніми реаліями. Скадовськ та Генічеськ попри їх великий потенціал це такі собі “урбаністичні ембріони”. Ми разом з колегами мріємо “розморозити” їх та зробити з них повноцінні містечка європейського типу.

Проєкт розраховано на 10 років. Крім фахівців з Харкова (Харківський національний університет будівництва та архітектури) у ньому беруть участь активісти громадської організації “Асоціація архітекторів Одеси”, вчені та фахівці Херсонського державного університету, Херсонського державного аграрного університету, Київського національного університету будівництва та архітектури, Одеської державної академії будівництва та архітектури, Придніпровської державної академії та ініціативна група архітекторів “АМА”. Реалізує проєкт херсонська ГО “Urban Re-Public”.

Для обміну думками між архітекторами, урбаністами, місцевими жителями та представниками влади обох міст було створено єдину платформу територіального розвитку CO-URBANISM. Зокрема, генічани розповіли про 5 “больових точок” їх містечка, які вже роками занепадають і, звісно, не додають привабливості їх місту. А у Скадовську визначили 3 ділянки, які в майбутньому, можливо, перетворяться на сучасні креативні локації завдяки проєкту.    

   

Ключовим заходом стане семінар “Скадовськ-Генічеськ 2030”, який триватиме з 1 по 9 лютого у Скадовську та об’єднає на одному майданчику представників громадськості обох міст та експертів. За результатами тижневого інтенсиву громадам буде презентовано по три проєктні пропозиції для кожного населеного пункту.

Важливим етапом стане створення місцевого офісу територіального розвитку.

Цікаво, що у своїх дослідженнях запрошені експерти хочуть якомога тісніше співпрацювати з самими скадовчанами та генічанами. Не нав’язувати їм своє бачення розвитку їх міст, а прислухатися: чого бракує місцевим жителям на вулицях, а що навпаки — заважає та викликає незручності.

Наразі у Скадовську проживає близько 18 тис. мешканців, а у Генічеську — майже 20 тис. Завдяки реалізації цього проєкту фахівці сподіваються не тільки додати цим містам сучасного вигляду, комфорту та інвестиційної привабливості, а й загальмувати відтік мізків у великі міста та за кордон. Найголовніше, що мери обох міст, Олександр Яковлев (Скадовськ) та Олександр Тулупов (Генічеськ) готові змінювати підвладне їм середовище з архітекторами та урбаністами проєкту.

Стежити за ходом проєкту можна у групах у фейсбук: CO-URBANISM Скадовськ 2030 та CO-URBANISM Генічеськ 2030

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ