Підтримати нас

Сімейні обставини – законна підстава для звільнення з військової служби за контрактом

Автор статті
29 травня 2018 08:00
1,313
Поширити:

Чи можливе дострокове звільнення з військової служби під час мобілізації? Якщо так, то хто має право на таке звільнення? Ці питання останнім часом все частіше задають і самі військові, і їх родичі. Особливо це актуально в складних ситуаціях, коли в сім’ї є людина, яка потребує постійного догляду.

Наприкінці квітня 2018 р. до Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» звернувся військовослужбовець Петро Томашенко* з питанням щодо звільнення з військової служби за контрактом.

Боєць розповів, що він не може продовжувати військову службу через сімейні обставини – на його утриманні перебувають неповнолітня дочка та мати-інвалід по зору, як вже не здатна сама поратися по господарству, та й доглядати себе самостійно у повній мірі. Тим більш, що її стан погіршується. А звільнитися з військової служби за контрактом за власним бажанням, наскільки йому відомо, він не може. Чи є вихід?

Юрист Офісу, адвокат Сергій Плахотнюк заспокоїв Петра, що його ситуація зовсім не безнадійна. Згідно з підпунктом «ґ» частини 8 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» під час дії особливого періоду військовослужбовці мають право звільнятися через сімейні обставини або інші поважні причини, зокрема, у разі необхідності постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка). Щоб скористатися законом, бійцю потрібно отримати документи на підтвердження того, що його мати-інвалід потребує такого догляду, а саме -  висновок про це медико-соціальної експертної комісії, а також акт обстеження сімейного стану.

Після оформлення усіх документів Петро Томашенко разом із рапортом на звільнення подав їх на розгляд начальнику військової частини. Невдовзі його було звільнено без жодних проблем.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги: Херсон, пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради, перший поверх).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Попередньо записатися на прийом можна за телефоном (099) 468 38 48.

P.S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ