Підтримати нас

«Психологічного насилля в стосунках зазнає практично кожна жінка з ВІЛ-статусом»: куди звернутися в Херсоні

Автор статті
21 січня 2020 14:38
769
Поширити:

Із 2018 року стартував проект «Розвиток спільноти жінок, які живуть з ВІЛ», до якого долучилася й Херсонщина. 

Благодійна організація «Позитивні жінки» – мережа, у якій надають допомогу не лише жінкам з ВІЛ-позитивним статусом, а й особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, нарко- та алкозалежним, жінкам, які постраждали від насилля, з уразливих груп тощо.

БО «Позитивні жінки» з нинішньою назвою існує з 2014 року. Вона має 13 регіональних представництв, і в Херсоні зокрема.

У діяльності БО «Позитивні жінки» є два основні стратегічні напрямки:

– доступ ВІЛ-позитивних жінок до послуг сексуального репродуктивного здоров’я, зокрема екстракорпорального запліднення;

– протидія всім видам насильства.

Якщо жінка, яка має ВІЛ-статус, обговорила з лікарем планування вагітності, приймає АРТ-препарати, вона може народити здорову дитину. Раніше ВІЛ-позитивним жінкам закон забороняв скористатися послугою ЕКЗ. Дуже довго наші лідерки домагалися змін, і нарешті цьогоріч отримали закон, який дає право жінкам з ВІЛ завагітніти завдяки ЕКЗ, – розповідає регіональна координаторка БО «Позитивні жінки» Тюнягіна Наталя.

Завдяки змінам до наказу МОЗ №579, які раніше ініціювали БО «Позитивні жінки» та МБО «Євразійська Жіноча мережа зі СНІД», 2019 року в Україні нарешті розв’язали проблему реалізації права на материнство жінок з ВІЛ-статусом. У законі йдеться, що тепер особи, які живуть з ВІЛ, мають право на участь у допоміжних репродуктивних технологіях за умови запобігання передачі ВІЛ-інфекції від батьків майбутній дитині.

Є низка рекомендацій ВІЛ-позитивним вагітним: регулярний прийом антиретровірусних препаратів як під час вагітності, так і після пологів, ПВТ для немовлят і штучне вигодовування.  

Психологічного насилля в стосунках зазнає практично кожна жінка з ВІЛ-статусом.

Ще один напрямок роботи БО «Позитивні жінки» – це протидія всім видам насильства.

– Ми беремо участь в акціях, таких як «16 днів боротьби проти гендерного насилля», заходах щодо підтримки жіночого здоров’я, боротьби з туберкульозом, день пам’яті померлих від СНІДу тощо, – говорить Наталя Тюнягіна.– Дослідження, яке ми проводили цього року, говорить, що багато жінок не асоціюють певні дії з насиллям.

На жаль, жінки з ВІЛ часто зазнають насильства: фізичного, психологічного, сексуального й економічного.

– Психологічного насилля в стосунках зазнає практично кожна жінка з ВІЛ-статусом. Здебільшого вона чує від свого чоловіка «Кому ти така потрібна?». Дуже часто партнер, який інфікувався перший, звинувачує саме жінку, бо вона дізналася про інфікування раніше, – говорить координаторка.

Один з найскладніших аспектів життя з цією хворобою – самостигматизація, звинувачування самої себе. Тому насамперед на курсах самодопомоги жінок навчають прийняття позитивного статусу.

Жінки, які живуть з ВІЛ, узагалі нічим не відрізняються від інших, вони не можуть бути лише донорками. Дівчина може виходити заміж за партнера з «негативним» ВІЛ-статусом . У дискондартних парах, де один позитивний, а інший – негативний, здорова людина може ніколи не інфікуватися. Головне – щоб партнер з ВІЛ регулярно приймав препарати, – розповідає Наталя.

У БО «Позитивні жінки» можна отримати психологічну та юридичну допомогу

У благодійній організації «Позитивні жінки» проводять групи самодопомоги для осіб, які живуть з ВІЛ. Також тут можна отримати консультацію за принципом «рівний – рівному», індивідуальну психологічну консультацію. Окрім психологів, БО «Позитивні жінки» співпрацює з юристами Української Гельсинської спілки з прав людини. Також тут постійно організовують заходи для жінок: відвідування театрів, дитячі свята, спільні сімейні відпочинки.

– Прийняття статусу – це складна й досить тривала процедура для кожного. Попри те, що нині відбулися колосальні зміни в лікуванні цієї хвороби, сьогодні ми відчуваємо відлуння минулого. Це й дискримінаційні вислови, й упереджене ставлення до людей з ВІЛ. Найсумніше, коли стигма й дискримінація йдуть від медичних працівників – тих людей, яким ВІЛ-позитивні мали б довіритися й від яких могли б отримати допомогу, – розповідає регіональна координаторка БО «Позитивні жінки». – Проблема в тім, що незважаючи на досить велику кількість інформації про шляхи передачі й методи запобігання інфікування, страх у медичних працівників досі зберігається на рівні підсвідомості.

У Херсоні безкоштовне тестування на ВІЛ можна завжди зробити в Обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД за адресою: провулок Береговий,3. Узагалі ж пройти тестування на ВІЛ можна в будь-якому медичному закладі міста.

Пані Наталя  зазначає, що просвітницьку роботу вкрай важливо проводити серед молодшого покоління та дітей. Представниці БО «Позитивні жінки» на лекціях розповідають, що таке ВІЛ-інфекція, чим вона відрізняється від СНІДу, шляхи інфікування, про здоровий спосіб життя і як будувати взаємини. Нас підтримує Управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської ОДА. Також ми уклали угоди про співпрацю з центром СНІДу, протитуберкульозним диспансером – медичними установами, де можуть з’являтися жінки, які потребують нашої допомоги

– Ми не маємо власного офісу, адже ще не зареєстровані в Херсоні. Для роботи нам надає приміщення БО «Ніка». Хоча окреме приміщення, звісно, було б потрібне. Часто  дівчата приходять з малечею, тобто й окреме місце для дітей не завадило б, – каже Наталя Тюнягіна. Звісно, ми потребуємо допомоги як державних структур, так і оточуючих, яким не байдуже наше майбутнє.

Якщо вам потрібна допомога чи консультація, ви можете зателефонувати за номером (096) 050-18-58, вайбер (099)-541-87-78 або написати на електронну пошту [email protected] 

Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) - 49 - 60 - 03, (066) - 790 - 90 - 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ