Підтримати нас

Позичальнику зменшили щомісячні виплати майже втричі

Vgoru
Автор статті
26 липня 2022 10:53
1,328
Поширити:

Херсонець Олександр* звернувся по допомогу до юристів громадської приймальні Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, бо не міг сплачувати щомісяця 13 000 грн зобов'язань за кредитом.

Кредит пан Олександр отримав в акціонерному товаристві «Укргазбанк» ще у 2020 році на придбання авто. Через окупацію Херсона позичальник втратив стабільний заробіток, а минулого місяця евакуювався до Чернівців.

З березня цього року банк в односторонньому порядку призупиняв через військову агресію рф нарахування відсотків за кредитом. Але з червня знову почав нараховувати чоловікові сплати у повному обсязі – 13 000 грн щомісяця. Для вимушеного переселенця ці кошти стали “непідйомними”.

Юристи громадської приймальні БО ФМЗ підготували від імені пана Олександра  заяву про проведення реструктуризації кредитної заборгованості. І кредитний комітет банку зменшив щомісячний платіж майже до 5000 грн (на рівні щомісячних відсотків), пролонгувавши строк кредиту та сплату тіла після закінчення строку дії кредитного договору. 

Цей випадок не поодинокий. 

Через бойові дії та тимчасову окупацію територій велика кількість громадян України опинились в ситуації, коли вони не в змозі виконувати кредитні зобов’язання. 

Тому, як пояснюють правозахисники, важливо пам’ятати про наступне.

З 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в державі діє воєнний стан.

Торгово-промисловою палатою України 28 лютого 2022 року засвідчено, що військова агресія російської федерації проти України є форс-мажорною обставиною.

Наразі позичальників звільнено від сплати пені, штрафів, інфляційного збільшення та 3% річних за прострочення кредитних платежів. Тобто усі штрафні санкції з боку фінустанов поки скасовано.

Законодавством також заборонено збільшення процентної ставки за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань через російську агресією (якщо договором не встановлена змінювана процентна ставка). 

Це гарантується Законом України № 2120-IX від 15 березня 2022 року. 

Вищевказані пільги діють з 24 лютого 2022 року включно та триватимуть до тридцятиденного строку після припинення або скасування в країні воєнного стану.

Але позичальники все ж мають виконувати умови договору позики. Тобто штрафів за прострочення не буде, проте обов’язкові платежі нараховуватимуться, а борг, якщо нічого не робити, - буде накопичуватися.

Та можна скористатися механізмом так званих “кредитних канікул” - за домовленістю із банком зменшити розмір щомісячних виплат.

Термін “кредитні канікули” відомий вже давно, особливо популярним став під час жорсткого карантину через пандемію коронавірусу. Доходи населення тоді теж зменшилися, і людям стало важко платити за кредитами. Тому понад 30 банків (за даними Національного банку України) почали пропонувати клієнтам різні варіанти зменшення фінансового навантаження. Наприклад, відстрочку сплати основної суми кредиту («тіла») чи нарахованих відсотків або зменшення щомісячних виплат через продовження терміну договору тощо.

Постановою правління Національного банку України № 23 від 25 лютого 2022 року умови надання/отримання клієнтом “кредитних канікул” значно спрощено.

Деякі банки одразу ввели кредитні канікули для своїх позичальників – в односторонньому порядку, за власною ініціативою. При цьому в різних установах – різні варіанти зменшення фінансового навантаження на боржників.

Інші – чекають звернень, пропозицій від клієнтів.

Але у будь-якому разі, як налаштувати взаємовигідні відносини в умовах “форс-мажору”, остаточно вирішується між кредитодавцем та позичальником в індивідуальному порядку.

Довідково: перелік нормативних актів, дотичних до запровадження кредитних канікул через військову агресію рф.

Також рекомендуємо для ознайомлення роз’яснення Національного банку України з цього питання на офіційній сторінці у Фейсбук. 

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: [email protected]

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

* Ім’я змінено

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ