Підтримати нас

Повернення “яскравих чоловічків”. Чи потрібні вони Херсону?

Автор статті
02 липня 2021 15:00
1,217
Поширити:

Два роки тому херсонці були чимало здивовані появою на узбіччях доріг незвичайних, яскраво розфарбованих фігурок, вони зображували школярів, що переходять автодорогу на пішохідному переході.

Реакція містян на це нововведення варіювалася від палкої підтримки до рішучого неприйняття. Одні стверджували, що таке оригінальне рішення справді посприяє дієвій профілактиці дорожньо-транспортних пригод за участю дітей-пішоходів. Інші запевняли, ця ініціатива абсолютно марна і ніяк не вплине на водіїв, які, по ідеї, побачивши фігурки, мали б пригальмувати перед "зеброю". Нарешті, треті ставилися до "чоловічків безпеки" зневажливо, обзиваючи їх "уродцами" і наполягаючи, що вони псують естетичний вигляд херсонських вулиць.

Як з'ясувалося пізніше, автором ідеї виступив тодішній депутат обласної ради, а нині - депутат міської ради Юрій Рожков. Він дійсно переконував і виборців, і журналістів у тому, що загін строкатих "школярів" серйозно допоможе поліпшити аварійну ситуацію в місті, вбереже маленьких пішоходів від травм і смертей.

Минуло зовсім небагато часу, і майже всі "придорожні" чоловічки в Херсоні, так би мовити, "вийшли з ладу": над ними вдосталь познущалися вуличні вандали, для яких з'явився новий прекрасний привід для докладання зусиль. Фігурки були безжально зруйновані, а їх залишки утилізовані.

Але через два роки доводиться констатувати, що народний обранець, судячи з усього, не здається і мріє відродити колишнє "антиаварійне" воїнство. Причому, цього разу він виявляє не тільки приватну ініціативу, але вже і привертає до її здійснення міську владу.

Так, нещодавно на сайті Херсонської міської ради з'явилося повідомлення про те, що в найближчому часі "чоловічки безпеки" повернуться на вулиці міста. Більш того: їх чисельність збираються збільшити до 13. Встановлювати їх мають намір, як і раніше, на найбільш небезпечних, як вважають організатори, ділянках автотрас обласного центру.

Відзначимо, Юрій Рожков, коментуючи цю інформацію, пояснює, що минула "каденція" штучних школярів нібито дійсно істотно вплинула на обстановку з дорожньо-транспортними пригодами в кращу сторону.

“Два роки тому я вирішив покращити безпеку на дорозі у місті та почав встановлювати біля пішохідних переходів макети школярів у яскравому одязі, які б попереджали водіїв, що в цих місцях проїжджу частину переходять діти. “Чоловічки безпеки” привертали увагу водіїв та сприяли зменшенню дорожньо-транспортних пригод упродовж доби, бо мали ще й світловідбивне покриття, - зазначив Юрій Рожков на інтернет-ресурсі міської ради.

Також він додав, що зникнення фігурок “призвело до підвищення кількості аварій з дітьми”.

Ані перше, ані друге твердження ніяк не підкріплене якимись статистичними даними чи коментарями представників патрульної поліції.

Юрій Рожков зазначає, що цього разу "школярі безпеки" не тільки такі ж яскраві, як і їх попередники, але і зроблені з "антивандальних" матеріалів, тому вуличним хуліганам зламати їх буде не так-то й просто.

Крім того, як каже депутат, такі "іграшки" встановлені в багатьох містах України та Європи, а в Херсоні вони "покращуватимуть настрій містянам та показуватимуть гостям, що Херсон - безпечне місто".

Цікаво, що свого часу реальною здатністю "яскравих чоловічків" запобігати ДТП зацікавилися деякі блогери. Зокрема, в одному з роликів, викладених на Youtube-каналі, активіст з Волині, простоявши кілька годин поспіль з камерою біля подібної фігурки та фіксуючb швидкість, з якою повз проїжджають автомобілі, наочно показує, що водії аж ніяк не "ведуться" на макети школярів. Тому така вигадка в плані якоїсь профілактики ДТП з дітьми видається вкрай сумнівною.

Не варто забувати, що в Херсоні "чоловічків" розміщують безпосередньо біля пішохідних переходів, на ділянках, де, власне, водій і так зобов'язаний знизити швидкість. Тим більше, що переходи забезпечені відповідною розміткою та знаками. А якщо відсутні навіть ці елементи, то хочеться нагадати читачам і депутатам, що в усьому світі, та й у нас теж, давним-давно застосовують таку річ, як так званий "лежачий поліцейський". Цей об'єкт уже точно, на всі 100 відсотків, сповільнить шлях будь-якого автомобіля. Чому б депутатському корпусу не повернутися до цього перевіреного способу вирішення проблеми, визначивши спільно з патрульною поліцією найбільш небезпечні ділянки на дорогах обласного центру?

Якою буде доля фігурок "другого призову", покаже час. Але будемо сподіватися, що, в усякому разі, на них не витратять кругленьку суму з міського бюджету.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ