Підтримати нас

Переселенці мають право оформити пенсію там, де живуть

Vgoru
Автор статті
30 січня 2023 15:39
1,715
Поширити:

До громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» звернулася Тетяна Олександрівна (ім’я змінене), яка жила в Херсоні до 24 лютого 2022-го, а в серпні минулого року переїхала до Києва й отримала статус внутрішньо переміщеної особи. 

У грудні вона звернулася до управління Пенсійного фонду в Києві, щоб оформити пенсію. Але працівники Фонду відмовили їй – не прийняли заяву. Послалися на те, що в Херсоні функціонує управління Пенсійного фонду. 

Право на пенсію внутрішньо переміщеної особи прописане в законі – частина 1 статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». 

Переселенці, які вперше звертаються за призначенням пенсії, можуть зробити це за місцем фактичного проживання. Для цього їм треба звернутися до територіального органу Пенсійного фонду не раніше, як за місяць до досягнення пенсійного віку. Надати такі документи:

  • заява про призначення (відновлення) пенсії;

  • довідка про те, що людина перебуває на обліку як  внутрішньо переміщена особа;

  • ідентифікаційний код;

  • трудова книжка або інші документи, що підтверджують трудовий стаж;

  • довідка про заробітну плату – за наявності;

  • документи, що засвідчують особливий статус особи, – за наявності;

  • дві фотокартки розміром 2,5 × 3 сантиметри.

У грудні 2022 року Тетяна Олександрівна мала статус внутрішньо переміщеної особи, місцем її фактичного проживання був Київ. Тож вона мала всі правові підстави оформити пенсію у столиці.

Юристи громадської приймальні підготували скаргу на дії працівників Пенсійного фонду. Тетяну Олександрівну запросили до управління ПФУ та прийняли заяву про призначення пенсії.

З січня 2023-го вона має статус пенсіонера й отримує виплати.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  або чат-бот на сайті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ