Підтримати нас

Незважаючи на рішення Верховного суду, у Херсоні депутати хочуть заборонити продаж «нічного» алкоголю

Автор статті
17 жовтня 2019 06:31
732
Поширити:

Депутати Херсонської міської ради знову підняли питання про необхідність обмеження  продажу алкоголю в обласному центрі.

Відповідну пропозицію, зокрема, розглянуто 15 жовтня на засіданні постійної комісії з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, туризму, транспорту, дорожньої інфраструктури і зв’язку, реклами та сфери послуг. Внесла її начальник управління споживчого ринку Віра Кружнова. За її словами, було б доцільно заборонити продаж алкогольних напоїв з 22:00 до 08:00 на всій території міста і для всіх об’єктів торгівлі, виключивши лише заклади ресторанного бізнесу. Депутати цю пропозицію підтримали, порадивши чиновниці почати в керованому нею управлінні процедуру підготовки регуляторного акту, з тим, щоб потім винести питання на громадські слухання.

Нагадаємо, подібну ініціативу зовсім недавно на пленарному засіданні сесії Херсонської міськради озвучили представники Національного корпусу.

Ці пропозиції викликали чималий резонанс у громадськості міста. А рішення

Верховного суду України, який 7 жовтня визнав незаконним рішення Київської міської ради від 2016 року про заборону продажу алкоголю у стаціонарних об’єктах торгівлі з 23:00 до 10:00, внесло певну плутанину в думки громадян: чи може місцева влада забороняти продаж спиртного в обхід рішення ВС?

Як з’ясовується - можуть. Як пояснює юристка Громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» Олена Старюк, у березні 2018 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових». Зокрема, зміни торкнулися статті 15 цього документа. «Сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) в певний рішенням таких органів час доби», - вказано в Законі.

Отже, свіжоспечене рішення Верховного суду визнало незаконним саме рішення Київської міськради від 2016 року, коли вищевказані зміни в «алкогольний» закон в силу ще не вступили. Таким чином, сьогодні в Херсоні місцева влада має повне право прийняти самостійне рішення про обмеження продажу спиртного.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ