Підтримати нас

Неочікувані винаходи, які зробили жінки. ФОТО

Автор статті
11 лютого 2022 08:45
4,445
Поширити:

Коли говорять про відомих винахідників, зазвичай, у першу чергу називають чоловіків. Але жінки внесли не менший вклад у наше сучасне життя.

До Міжнародного дня жінок і дівчат у науці підготували добірку 15 винаходів, які створили жінки.

Wi-Fi

Хеді Ламарр, винахідниця WI-FI

Хеді Ламарр запатентувала в 1941 році секретний засіб для зв'язку, щоб утруднити супротивникам перехоплення. Винахід використовували в американських торпедах з 1962 року. На сьогодні його використовують в мобільному зв'язку і в Wi-Fi.

Комп'ютерне програмне забезпечення 

Ґрейс Гоппер була однією з авторок компілятора для мови програмування, за допомогою якого можна було перетворювати інструкції на код, який зчитував комп'ютер. Вона також доклала зусиль для популяризації ідеї машинонезалежних мов програмування, що мало результатом створення COBOL, однієї з перших високорівневих мов програмування.

Завдяки пані Гоппер в англійській мові набув поширення термін "de-bugging" (усунення помилок у роботі програми, а буквально - "усунення комах") після того, як вона витягла зі свого комп'ютера міль.

Читайте також: Рай у чотирьох стінах: будинок Поліни Райко заслуговує стати музеєм

Автомобільний глушник 

Перші автомобілі випускалися без глушників шуму і видавали страшне ревіння під час поїздок. Світ став тихішим після того, як в 1917 році Ель Долорес Джонс винайшла акустичний фільтр для автомобіля.

Визначення номера абонента і очікування виклику

Ширлі Енн Джексон, винахідниця визначення номеру абонента

Доктор Ширлі Енн Джексон — американський фізик-теоретик. Завдяки її дослідженням 1970-х років виникла система автоматичного визначення номера абонента, що телефонує, та опція очікування виклику, коли абонент розмовляє з іншою людиною.

Завдяки її відкриттям у галузі телекомунікацій надалі стало можливим створення портативного факсу, оптичного волокна та елементів сонячних батарей.

Батареї для космічних станцій 

Ольга Д. Ґонзалес-Санабрія була розробницею технології, яка уможливила створення цих батарей у 1980-х. Нікель-водневий акумулятор із тривалим терміном служби — досить важливий винахід, адже завдяки йому вирішили проблему живлення Міжнародної космічної станції.

Читайте також: Штучний алмаз, грибний пластик та ліки для землі - винаходи херсонських науковців

Кевлар (матеріал для бронежилетів)

Матеріал кевлар, який міцніший за сталь у п'ять разів, винайшла хімік Стефанія Кволек в 1965 році. Синтетичний матеріал став основою для куленепробивних жилетів.  

Також його застосовують для виготовлення найрізноманітніших виробів та конструкцій: від рукавичок для прибирання до мобільних телефонів, літаків та підвісних мостів.

Циркулярна пила

Табіта Беббітт, винахідниця циркулярна пила

Табіта Беббітт, спостерігаючи за розпилом колод пилкою з двома ручками, за які чоловіки тягнули то вперед, то назад, помітила, що хоч навантаження з обох сторін на чоловіків однакове, колоди розпилюються тільки при русі пилки вперед. Вона вирішила, що це марна трата сил, енергії і часу, і створила прототип пили в 1810 році, яку пізніше стали використовувати в лісопильній промисловості.

Централізоване опалення 

У 1919 році Еліс Паркер винайшла систему центрального опалення, яка працювала на газі. Хоч і система саме за дизайном Паркер так і не була побудована, вона була першою, до кого прийшла думка використовувати природний газ для опалення будівель, що послугувало відправною точкою для майбутніх систем централізованого опалення.

Опалення для автомобіля 

Американська інженерка Маргарет Вілкокс в 19-му сторіччі винайшла перший обігрівач для автомобіля, який спрямовував гаряче повітря від двигуна до ніг водія, не даючи їм змерзнути.

"Двірники" для авто (Склоочисники)

Мері Андерсон, винахідниця "двірники" для автомобіля

Після того, як Мері Андерсон стало шкода водіїв, яким доводилося зупиняти машину під час хуртовини, щоб згребти сніг зі скла, вона придумала в 1903 році перші автомобільні двірники.

Автомобільні компанії забракували винахід, оскільки вважали, що пристрій заважатиме водіям зосереджуватися на дорозі. Андерсон ніколи не отримувала прибутку від свого винаходу, навіть коли "двірники" стали звичним елементом конструкції автомобіля.

Глушник для літаків 

Американська винахідниця Ельдорадо Джонс винайшла глушник для літака в 1919 році. Також вона вважається винахідницею легкої праски та маленької прасувальної дошки для подорожей.

Читайте також: STEM-освіта для біологів

Канцелярський коректор

Винайшла його американка Бетт Несмит Грем. До появи клавіші Del друкарки змушені були починати лист спочатку, якщо допускали помилки. Бетт Грем після довгих експериментів на власній кухні запропонувала світові засіб для виправлення помилок — канцелярський коректор, яким ми користуємося і по сьогодні.

Домашня система безпеки 

Марі Ван Бриттан Браун, винахідниця домашня система безпеки

У 1960-х роках зростав рівень злочинності, а поліція реагувала повільно. Тоді Марі Ван Бриттан Браун, якій часто доводилося залишатися вдома самій, разом зі своїм чоловіком Альбертом розробила першу систему домашньої безпеки.

Девайс був доволі складний. Камеру приводив у дію мотор, вона їздила вгору і вниз уздовж дверей і визирала у вічко. У спальні винахідниці стояв монітор, оснащений "тривожною" кнопкою.

"Монополія" 

Створення найпопулярнішої у світі настільної гри часто приписують Чарльзу Дерроу. Але насправді її правила вигадала Елізабет Меґі.

Пані Меґі хотіла продемонструвати проблеми капіталізму за допомогою інноваційної гри, в якій гравці торгували фальшивим майном і грішми. Вона запатентувала свою розробку у 1904 році із назвою "Гра землевласника".

Перископ для підводних човнів (підводний телескоп)

Сара Метер у 1845 році запатентувала пристрій, який може визначати відстань до об'єктів. Він дозволив човнам, які йдуть у море, досліджувати глибини океану, а також оглядати корпус та деталі іншого човна людині на палубі. У 1864 році Сара Метер вдосконалила свій винахід, який дозволив виявляти підводні човни конфедератів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ