Підтримати нас

Недоречна розмова

Автор статті
14 квітня 2021 15:00
1,248
Поширити:

Наша історія сталася на початку XX століття. В один з ресторанів зайшла худенька, сором’язлива, одягнена зі смаком дівчина. Вона: "пришла не для развлечения; вернее всего – это модистка, пользующаяся обеденным часом, чтобы затем опять приняться за работу. Она выбрала себе столик в углу около двух почтенных стариков с умными серьезными лицами, в пылу своего разговора даже и не заметивших ея появления" (газета "Южная Русь", 1912 р.)

Офіціант, за замовленням, подав молодій жінці дюжину маленьких, жирних, рожевих устриць апетитного вигляду. В цю хвилину  двоє чоловіків за сусіднім столиком, напевно, лікарі, почали дивну розмову:

- Ось, наприклад, устриці. Не минуло й місяця, як померла одна родина, 11 осіб, з’ївши їх.

Дівчина, збираючись насолодитися цією стравою, аж здригнулася з переляку, недовірливо глянула на молюсків. А лікар, не помічаючи нікого, продовжував:

- Такі тварини збирають все найбрудніше у воді! Вони є живими губками, а їх їдять, не миючи

Наша героїня швидко відсунула тарілку, втративши бажання їсти цю страву. Але й другий співрозмовник за сусіднім столиком продовжував нагнітати:

- Найстрашніше те, що вони є переносниками тифу, холери та чуми.

Все! Це стало останньою краплею терпіння дівчини, вона покликала офіціанта, щоб той забрав «небезпечну їжу», замінивши її печенею з яловичини. Через декілька хвилин замовлення  доставили. Але за сусіднім столиком співрозмовники, наче змовилися, не помічаючи  дівчини, почали обговорювати шкідливість м’яса:

- Чули, колего, про нові випадки отруєння яловичиною?

- Звісно, її у зіпсованому вигляді обливають гасом, щоб не було неприємного запаху. Потім трохи обсмажують, подаючи гостям ресторану.

Почувши це, молода жінка взяла виделкою шматок м’яса, щоб  понюхати. Але чоловіки не заспокоювалися:

- Боже мій! Яловичина, з якої погано змили гас, може стати справжньою отрутою для людини.

Після цих слів дівчина  відштовхнула тарілку з печенею. І знову покликала слугу, щоб він забрав страву, попросивши принести шматочок сиру, хліб та масло. Тільки вона почала їсти щойно зроблений бутерброд, як знову почула «наукову дискусію» лікарів:

- Нещодавно я скуштував масло, яке один мій знайомий буде продавати; воно дуже смачне.

- А з чого його виготовлено?

- З топленого сала.

Молода жінка одразу виплюнула шматок хліба у серветку,   їй здалося, що він пахне свічкою та й смак має  дивний. А лікарі продовжили бесіду :

- Так… і коли до нього додають трохи вуглекислої солі, то вигляд стає дуже гарним.

Не витримавши, наша героїня непомітно кинула бутерброд під стіл. Взяла кухлик з пивом, щоб запити неприємний «смак». Саме в цю мить лікарі, мов знущаючись, перейшли до теми алкогольних напоїв:

- Колега! А ви знаєте, як роблять підробку пива? Були колись на заводах?

- Ні!

- А я був. Бачив, як до напою кладуть мох, головки маку, беладону та «блювотні» горіхи.

Перелякана дівчина поставила склянку на стіл. Її нерви не витримали,  вона знепритомніла. Лікарі одразу кинулися надавати допомогу, намагаючись привести бідолаху до тями.

- Що сталося? – запитали оточуючі.  

- Напевно отруєння, треба було їй бути обережнішою у виборі їжі. – сказали лікарі.   

Ось так молода особа збиралася пообідати в ресторані.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ