Підтримати нас

Не уникаємо гострих тем

Автор статті
28 лютого 2020 17:15
840
Поширити:

Якось, коли «Вгору» була ще друкованою, головний редактор  поясняв нам, журналістам: газета – це живий організм зі своїм характером та настроєм.

Одного тижня вона буває веселою, а іншого – сумною чи сердитою. Передбачити, якою вона вийде – майже неможливо.  У газеті  мають бути і новини, і аналітика, розслідування і «перерва на каву». Тож редакція старалася робити газету саме такою – різноманітною. Ця традиція залишилася й досі. Але.

Останнім часом журналісти все частіше чують дивні запитання:  а ви не боїтеся підіймати такі гострі теми, а потім ходити по вулицях? Чи інший варіант: «Скільки у вас коштує зняти з сайту статтю, яка не сподобалася нашому клієнту? Не робите цього принципово? А що, такі редакції існують? Напевно, це якийсь вимираючий вид! Може вас треба в рамочку повісити?»

Тож редакція вирішила скористатися допомогою фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» Олени Старюк та Олександра Данилова. Адже ці юристи мають великий досвід із захисту прав, зокрема активістів та журналістів.

Та замість запланованої «звичайної» консультації для колективу вийшла жвава й цікава дискусія. Адже ми не втрималися  й почали розпитувати юристів про інші вияви тиску, з якими стикаються відвідувачі приймальні.

Виявилося, що навіть такі, на перший погляд, «невинні» відгуки під нашими статтями, що це «заказуха» - це теж варіант тиску. Тобто, залякати не вийшло,  підкупити не вийшло – тож пробують підірвати авторитет видання, довіру читача до матеріалу. Так само розповсюджують плітки навколо активістів – щоб нівелювати їх впливовість.

І що ще цікаво. Правоохоронці чесно зізнаються, що не знають як визначити, наприклад, на кого напали  -  на активіста/не активіста. І наразі єдиним критерієм для них є два фактори: кількість публікацій в пресі та суспільний резонанс.

  • P.S. Розклад роботи приймальні:
  • понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;
  • вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.
  • Обідня перерва з 12.00 до 13.00
  • Попередній запис по телефону: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.
  • Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

P.S. Забезпечення правового захисту правозахисників та активістів в Україні реалізується за підтримці Фонду прав людини посольства королівства Нідерландів. Цей проєкт реалізується у приймальнях Української Гельсінської спілки в містах: Київ, Чугуїв, Львів, Чернігів, Одеса, Суми, Херсон, Черкаси, Дніпро.

Проєкт «Посилення зусиль щодо захисту і підвищення статусу правозахисників через підтримку сприятливого середовища для громадянського суспільства в Україні» реалізується за підтримці Єврокомісії.  Він працює в Києві, Чугуєві, Львові, Чернігові, Одесі, Сумах, Херсоні, Черкасах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ