Підтримати нас

Наслідки незаконного користування статусом ВПО

Vgoru
Автор статті
06 жовтня 2022 15:00
1,899
Поширити:

Коли людина втрачає статус внутрішньо переміщеної особи, нарахування допомоги їй припиняється. Якщо ж вона не повідомила про зміну статусу та продовжує отримувати нарахування, кошти доведеться повернути, – пояснює юрист громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов. 

За законодавством* дія довідки про взяття на облік ВПО скасовується, якщо особа:

  • подала заяву про відмову від довідки;
  • повернулася до покинутого місця постійного проживання;
  • виїхала на постійне місце проживання за кордон.

Правозахисник наголошує: саме ВПО зобов’язані добровільно повідомляти відповідним органам про намір виїхати додому чи в іншу країну та про зняття з обліку.

Дуже важливо не тільки подати заяву, але й отримати рішення про скасування довідки, щоби впевнитися в припиненні статусу ВПО. Здебільшого в цьому проблеми немає. Однак є випадки, коли люди подали відповідні заяви та одразу виїхали за кордон, але з формальних причин їм відмовили в припиненні статусу. А вирішувати ситуацію з території іншої країни набагато важче, витрачаються далеко не зайві сили та час, – коментує Олександр Данилов.

Заяву про зміну статусу необхідно подати до органу соціального захисту населення за місцем фактичного проживання не пізніше як за три дні до дня від’їзду.

Рішення про скасування дії довідки приймає керівник установи. Після цього статус ВПО скасовується й нарахування припиняються. 

Рішення видають заявнику/ці протягом трьох днів від дати ухвалення, або надсилають на адресу місця проживання, зазначену в довідці.

Що ж буде, якщо ви не повідомили про повернення додому чи виїзд за кордон?

Після виявлення цього факту виплати припинять, а надмірно виплачені кошти стягнуть у бюджет. Спочатку запропонують повернути їх добровільно, а в разі відмови – повернуть у судовому порядку.

Державна машина хоч і неповоротка та бюрократизована, але рано чи пізно все одно з’ясується, що підстав для нарахування та виплат допомоги вам, як ВПО, вже не існує. І якщо у випадку з переїздом додому відповідним органам складніше встановити, коли саме повернулися, то у випадку перетину кордону – усе просто. Ці дані акумулюються прикордонною службою і вони стануть доказом зміни статусу, – попереджає юрист громадської приймальні БО ФМЗ, адвокат УГСПЛ.

Крім того, Олександр Данилов нагадує, що ВПО в добровільному порядку мають повідомляти про переїзд у межах країни: звернутися до органу соціального захисту населення протягом 10 днів із дня прибуття до нового місця проживання.

*Довідково. Стаття 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

P. S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ