Підтримати нас

Над відновленням Херсонщини потрібно працювати вже зараз

Vgoru
Автор статті
14 березня 2023 14:00
2,654
Поширити:

Боляче усвідомлювати, що більше року триває повномасштабна війна Росії проти України. Що лівобережжя Херсонщини досі  під окупацією ворога. А Херсон потерпає від щоденних обстрілів і ракетних атак. У той же час питання відновлення Херсонщини не чекає повного звільнення територій чи завершення війни. І  важливо вже сьогодні  мати відповіді на запитання, як повертати людей і бізнес, як руйнувати імперіалістичні наративи, яка  допомога потрібна людям, що потрібно враховувати при відновленні, і якою має бути Херсонщина після звільнення.

Розуміючи суспільний запит і потребу узгодженого бачення ідентичності та стратегії відновлення Херсонщини, ГО “Громадський центр “Нова генерація” організувала Форум «Степ і воля: якою буде Херсонщина після звільнення». Він відбувся 3-4 березня в Одесі. 

Учасниками та учасницями заходу стало широке експертне середовище, волонтери/-ки, представники/-ці громадянського суспільства, бізнесу, медіа та місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування. Разом вони працювати над баченням відновлення Херсонщини, формуванням спільних проєктів і цілей. 

“Нам вдалося зібрати людей із різних середовищ, із різним професійним і життєвим досвідом, зокрема, під час воєнного стану, з різним фокусом уваги та інструментами. Проте саме це дозволило більш глибоко попрацювати над темою ідентичності, розкрити потенціал і визначити ресурси, які необхідно залучити після звільнення Херсонщини”, – розповідає громадська діячка, виконавча директорка ГО “Громадський центр “Нова генерація”, організаторка Форуму Оксана Глєбушкіна.

Фото: Оксана Глєбушкіна

Це була третя зустріч щодо теми української ідентичності Херсонщини, організована “Новою генерацією” у рамках проєкту “Посилення голосу херсонських активістів проти російської окупації”. Попередні дві відбулися в Івано-Франківську та Яремче. А Форум став продовженням роботи у більш широкому колі із залученням більшої кількості експертів/-ок із різних сфер.

“Не війна та окупація зробила Херсон українським, а всі ми”, – Дементій Бєлий

Чому про відновлення та ідентичність потрібно говорити саме зараз та про три основі періоди формування ідентичності на панельній дискусії розповів політолог Дементій Бєлий. Він вважає, що на формування ідентичності з 2014 року вплинули Майдан, АТО – героїзм солдат і волонтерів, вплив культурних ініціатив та нових брендів і сенсів, розвиток громадської участі, вільні конкурентні вибори, різноманіття на тлі проукраїнськості, а також пошук українських коренів. А зародилась вона ще на початку Революції на граніті.

“На нашу ідентичність впливає 3 ключові моменти: публічний простір – пам’ятники, меморіальні дошки, назви вулиць; другий – мова, якою ми спілкуємося; і  люди, які розуміють, що треба робити, і які змінюють нашу історію. І саме мовне середовище не дозволило свого часу перетворити Херсонщину на ХНР”, – пояснив Дементій Бєлий.

Володимир Купрій  – експерт із залучення громадськості Програми DOBRE, говорячи про ідентичність, звернув увагу, що саме залучення людей допомогло ідентифікувати регіон, який чітко показав, що він – український, підкреслюючи у спротиві саме роль херсонців з перших днів окупації при “повному паралічі влади”. 

Сергій Данилов – заступник директора Центру близькосхідних досліджень – вважає, що на формування набору ідентичностей впливають структурні фактори, такі як чисельність населення, щільність розселення, статево-вікова структура та етнічний склад. А серед чинника, що позитивно вплинув на ідентичність, назвав скорочення дистанції влади. 

Влада та громадянське суспільство як ключові стейкхолдери

Організатори зауважують, що досвід попередніх зустрічей громадських активістів/-ток показав, що над відновленням потрібно працювати комплексно та із залученням тих, хто приймає рішення, або ж впливає на них. Тому на запит громадянського суспільства запросили й представників влади. Зокрема, були: Андрій Селецький – начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації; Віталій Бєлобров – керівник «Офісу інвестицій та розвитку експорту» Херсонської ОВА, голова правління ГО «Бізнес-асоціація «Ми – Херсонці»; Євгенія Бєла – депутатка Херсонської міської ради, голова фракції “Слуга народу”; Дмитро Піддубний – депутат Херсонської міської ради, член правління ГО «Бізнес-асоціація «Ми – Херсонці».

“Ми маємо співпрацювати та впливати на владу.  Бути у штабах, залученими, приходити зі своїми пропозиціями. Бо завтра вже настало”, – наголосила під час виступу громадська діячка, голова ХОЦ «Успішна жінка» Анжела Литвиненко.

Учасники Форуму працюють над стратегією роботи зі стейкхолдерами

Відновлення – це не лише про будівлі та гуманітарку

Протягом двох днів учасники у  форматі “Світового кафе” та в робочих групах дискутували, стратегували, аналізували, шукали рішення, нові можливості та інструменти. За допомогою фасилітаторів Анни Валенси, Оксани Глєбушкіної, Ольги Жукової та Костянтина Філенка працювали над візією ідентичності Херсона та Херсонщини. А також над стратегією роботи з 11-ма ключовими стейкхолдерами. А саме: силовий блок, військові адміністрації, освіта; ВПО, переселенці і біженці; жителі Херсонщини; малий і мікробізнес; медіа та журналісти; митці та діячі культури; ОГС, НУО та волонтери; ОСББ; донори. Вони аналізували їх, визначали потреби, цінності, інтереси та схеми взаємодії між собою, а також пропонували кроки спільної дії для задоволення цих потреб. 

“Для херсонців визначальною стала самоорганізація – здача крові, збір ліків чи продуктів та сам рух опору. Люди повертаються. І ми повинні бути готові, що їм запропонувати, з чим зустрічати. У нас уже має бути готова стратегія до моменту звільнення інших територій. Люди потребують не лише гуманітарної допомоги”, – зауважила волонтерка Наталя Шатілова. 

Робота зі стейкхолдерами та ідеями проєктів

Форум – майданчик для ідей і взаємодії

Форум став майданчиком для генерування ідей і пошуком рішень. Платформою, де змогли ефективно взаємодіяти усі, хто розробляє та ухвалює рішення щодо розвитку Херсонщини, або впливає на цей процес. Учасники напрацювали спільне бачення ідентичності херсонців, презентувати ідеї спільних проєктів щодо соціального відновлення Херсонщини та підвищення рівня свідомості громадян. Проєкти охопили більше десятка напрямків.

“Ми розуміємо, що в нинішніх умовах ми не можемо охопити одразу всіх експертів та експерток. Тому ми продовжуватимемо цю роботу, зокрема, і на національному рівні. Власне, попередні дві зустрічі та цей Форум дозволив сформувати актуальний порядок денний регіону на місцевому, національному та навіть міжнародному рівнях”, – акцентувала увагу громадська діячка, тренерка та експертка ГО “Громадський центр “Нова генерація”, організаторка та фасилітаторка Форуму Ольга Жукова.

Одним із результатів Форуму стала підтримка його учасниками спільної Резолюції. У ній, серед іншого, активісти закликають органи державної влади та місцевого самоврядування забезпечити прозорий та інклюзивний процес підготовки й впровадження регіональної стратегії розвитку, планів відновлення та розвитку області, територіальних громад. І наголошують на на тому, що процес залучення громадськості до цих процесів має бути неформальним. 

Агресивний оптимізм як складова ідентичності та відновлення 

Рух опору на Херсонщині досі захоплює українців і світ, надихає на боротьбу та допомагає відкривати, яким, насправді, є південь. Дає розуміння, що є фронтиром держави, який, на жаль, раніше був неоціненним на регіональному та державному рівнях. І що питання ідентичності та соціального відновлення не терплять на завтра. 

Форум дав можливість усвідомити, що мета – не лише фізично повернути території. Завдання – повернути на Херсонщину життя, надихнути край на новий розвиток, відновити справедливість і повернути туди людей, важливість зафіксувати історії та людей, які зробили та роблять внесок у звільнення, переосмислити історію та досвід, наповнити новими сенсами. І відкрив “сліпі зони” півдня України.

Важливо, що такі заходи, як Форум “Степ і воля”, дає розуміння: людей, які залишаються у Херсоні та на окупованій частині Херсонщини, не забули! Згуртованість і самоорганізованість херсонців стали справжнім феноменом, завдяки якому увесь світ знає, що Херсонщина – це Україна! Тож, лише формування цілісних політик на основі напрацьованої візії ідентичності та стратегічного бачення дасть можливість виявити та закрити запити сучасної Херсонщини, без якої відновлення держави Україна неможливе. 

У рамках Форуму організатори вручили кожному учаснику/-ці подяку за особистий внесок у звільнення та відновлення Херсонщини, підтримку жителів Херсонщини, ЗСУ та наближення Перемоги України.

Анна Кучерак-Зоря

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ