Підтримати нас

На Херсонщині завершили роботу три лабораторії для 25 українських драматургів

Автор статті
30 серпня 2021 14:53
1,315
Поширити:

Майже півтора місяці на Херсонщині тривав безпрецедентний творчий проєкт, який об'єднав одразу 25 драматургів з різних куточків країни. Організатором цього дійства виступили: Центр "Текст" (Київ), Гете інститут в Україні та Український культурний фонд.

Драматурги були розбиті на три категорії, і у кожної з груп була своя власна лабораторія з написання абсолютно нового драматургічного тексту. Усі три лабораторії тривали по десять днів і були проведені в Мистецькому центрі Youkh, що в селі Олександрівка Білозерського району. Резидентів пильно опікали досвідчені куратори, які спрямовували творчу думку драматургів.

Перша лабораторія, як ми вже розповідали, була присвячена роботі з уже відомими українськими драматургами. Умовами для участі було, щоб раніше "метри" вже написали мінімум п'ять текстів. До того ж в їх активі вже мала бути хоча б одна театральна постановка за їх п’єсами. 

Ці вісім авторів якраз у ці дні закінчують остаточні варіанти своїх нових текстів. Пізніше, імовірно в жовтні, повинен вийти збірник цих п'єс під назвою "8".

Наступна група авторів заселилася в Мистецький центр на початку серпня. Драматургів було дев'ять. Умовою їх участі в лабораторії було, щоб кожен з авторів до цього часу написав хоча б одну п'єсу.

Нарешті, остання "порція" драматургів закінчила свої лабораторні заняття зовсім нещодавно, у кінці серпня. Це була вісімка зовсім юних авторів, яким ще не виповнилося 18 років.

На думку керівника Центру "Текст" Андрія Мая, саме юні драматурги в результаті запропонували увазі слухачів найсміливіші і найвдаліші роботи.

Втім, у кожного з драматургів ще є час, щоб поліпшити, доопрацювати свою п'єсу. Тому в потенціалі вже до кінця року в Україні може з'явитися 25 абсолютно нових п'єс. Зрозуміло, на цей факт просто зобов'язані звернути увагу українські театри і режисери.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Фото зі сторінки групи “Тиждень актуальної п'єси” у Фейсбуці

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ