Підтримати нас

Мешканцю Олександрівки допомогли зафіксувати знищення його будинку

Vgoru
Автор статті
13 серпня 2022 09:29
2,833
Поширити:

Російські війська обстрілами зруйнували селище Олександрівку Станіславської громади (Білозерський район, Херсонська область). З артилерії розтрощили й будинок пана Олега.

Чоловік чув, що за знищення оселі має бути компенсація, але для цього спочатку обов’язково треба зафіксувати пошкодження майна. Розібратися, як це зробити на окупованій території, пан Олег не зміг, й звернувся за допомогою до юристів громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”.

Наразі фіксація фактів воєнних злочинів, зокрема, знищення/пошкодження майна цивільних осіб для багатьох є актуальною. Як приклад – до війни в Олександрівці мешкало 2,5 тисячі людей.

Тому юристи громадської приймальні БО ФМЗ підготували для наших читачів роз’яснення порядку та правил фіксування руйнації.

Увага: у переважній більшості випадків просто неможливо виконати всі рекомендовані дії (особливо на територіях, які контролюють війська рф). Але це не критично. Головне – зробити максимум із можливого, навіть якщо це лише один пункт із багатьох.

По-перше: сфотографуйте та зніміть на відео пошкоджене/зруйноване майно.

Якщо це, наприклад, будинок (як у пана Олега) зробіть відео та фото з різних ракурсів:

  • загальний фон будинку, господарські споруди з акцентом на пошкоджені місця, можливо, щоб було видно сусідні будинки; 
  • якщо є табличка з адресою на будинку чи хвіртці – обов’язково зафіксуйте;
  • загальні фото (1-2 стіни ззовні);
  • детальні фото отворів, слідів від снарядів, уламків (ззовні);
  • якщо у дворі чи в стінах/даху є снаряди або їх частини – теж сфотографуйте їх, але за умови, що це для вас безпечно;
  • якщо є пошкодження опор ліній електропередач, газогону чи водогону, кондиціонера чи інших систем життєзабезпечення тощо;
  • всі пошкоджені двері та вікна;
  • декілька фото/відео кожної кімнати (з акцентом на зруйноване) та з різного ракурсу: загальний, 1-2 стіни й потім отвори та пошкодження;
  • пошкодженої побутової техніки, меблів тощо.

Потім складіть письмовий акт.

Акт складають у простій довільній формі. 

Для цього запросіть людей, які засвідчать документ. Рекомендується залучати сусідів, співмешканців, «квартальних», представників ОСББ та/чи органів місцевого самоврядування. 

Зазначте в акті: перелік присутніх осіб (ПІБ, адреси, номери телефонів), дату та місце складання акту, фактаж (коротко: коли та за яких обставин сталось пошкодження майна), детальний опис пошкоджень будинку та інших матеріальних цінностей (побутової техніки тощо).

Присутні особи, які зазначені на початку акту, ставлять під ним свої підписи.

За можливості

Попросить очевидців подій, за яких було пошкоджено майно, надати пояснення. Це можуть бути, наприклад, сусіди.

Документ теж складають у довільній формі.

У поясненні мають бути ПІБ, адреса, телефон свідка, описується детально – коли та що сталося, та за можливості – пошкодження будинку та інших матеріальних цінностей.

Напишіть до органів місцевої влади й місцевого самоврядування заяву про складання акту обстеження житла, зруйнованого/пошкодженого через збройну агресію російської федерації. Форма заяви (Додаток 2) міститься за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/947-2013-%D0%BF#n145

Зафіксуйте відомості про пошкоджене майно у застосунку «Дія». Для цього потрібно:

  • оновити застосунок до останньої версії;
  • зайти в «Дію», натиснути → Послуги → Пошкоджене майно;
  • заповнити форму, вказавши всю потрібну інформацію.

Зверніться до правоохоронних органів з заявою про відкриття кримінального провадження за фактом пошкодження/руйнування майна. Якщо є можливість, зверніться до відділення поліції особисто. Якщо перебуваєте на окупованій території, зробіть це дистанційно:

Офіс Генерального прокурора  https://warcrimes.gov.ua;  

Херсонська обласна прокуратура zvern@kherson.gp.gov.ua;  

адреси окружних прокуратур Херсонської області https://kherson.gp.gov.ua/ua/contacts.html 

Якщо внаслідок обстрілу житло згоріло, зверніться із заявою в довільній формі до місцевого підрозділу служби з надзвичайних ситуацій (МНС) для складання акту про пожежу за формою, встановленою наказом Міністерства внутрішніх справ від 14.06.2017 року № 503.

Наостанок додамо: пан Олег з Олександрівки Станіславської громади виконав поради юристів громадської приймальні Фонду милосердя. І факт знищення його будинку через збройну агресію рф вже зафіксовано. 

* Ім’я змінено.

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у Вінниці можуть  отримати безкоштовну правову допомогу за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ