Підтримати нас

Магазин "Цитрус" оштрафували за сексистську рекламу

Автор статті
19 липня 2019 05:27
871
Поширити:

Держпродспоживслужба оштрафувала відомий інтернет-магазин "Цитрус" на 7 тисяч гривень за сексистську рекламу. 

Відповідне рішення задовольнив Одеський окружний районний суд. 

Скаргу до Держпродспоживслужби подала організація "Ліга захисту прав жінок "Гармонія рівних". Активістки ще у березні минулого року звернули увагу відомства на сексистську рекламу, яку компанія розповсюджувала у себе на офіційному сайті.

"Натяки "нижче поясу" та відвертий глум над жінками стали своєрідним фірмовим почерком компанії. Тиражуються рекламні гасла на кшталт "Взяла кредит, а не те, що ти подумав", "Розмір твого резюме – це не головне", "Подарунок кращий за кекс" тощо. Як правило, все це супроводжується еротизованими зображеннями жінок", – зауважували вони.

 

Такими діями, за словами активісток, магазин порушує частину 3 статті 7 та частину 1 статті 8 Закону України "Про рекламу", де йдеться про те, що "реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності та вміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб".

Приклад сексистської реклами, яку розповсюджував магазин 

Під час судового розгляду від компанії ТОВ "Помаранч", яка володіє інтернет-магазином, намагались отримати документи про вартість сексистської реклами, але власники бізнесу проігнорували цю вимогу. В підсумку суд погодився з Держпродспоживслужбою, яка позивалась проти компанії, та активістками, і визнав, що "Цитрус" порушив дві статті вищезгаданого закону.

Активістки Ліги вже відреагували на рішення суду та назвали його "важливим прецедентом покарання великої торгівельної мережі за сексизм в рекламі", однак відзначили, що сума штрафу за подібну рекламу в Україні залишається незначною, а тому закликали внести зміни до законодавства, що регулюють це питання. Зокрема, чітко прописати, що можна вважати дискримінацією в рекламі, аби законодавство не можна було трактувати двояко, наділити контролюючі установи повноваженнями, які дозволять їм ефективно боротися з дискримінаційною рекламою, а також збільшити штрафні санкції, щоб вони були дієвими, а у рекламодавців не виникало спокуси повернутись до тиражування ганебного контенту. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ