Підтримати нас

Лікарі Херсонської області вперше в Україні провели унікальну операцію стравоходу

Автор статті
30 березня 2016 03:00
654
Поширити:

Про це розповів лікар-хірург вищої категорії, кандидат медичних наук, член Асоціації торакальних хірургів України, завідувач торакального відділення Херсонського обласного онкологічного диспансеру Олександр Сташенко, повідомляється на сайті Херсонської ОГА.

Він особисто разом із ординаторами торакального відділення вперше в Україні здійснили відеоторакоскопічну екстирпацію стравоходу при раку.

Як розповів Олександр Сташенко, це ексклюзивна операція світового масштабу, проведення якої херсонським лікарям продемонстрували під час міжнародного конгресу в Краснодарі.

Лікар зауважив, що медики Херсонщини мають великий досвід у лікуванні раку стравоходу в Україні за світовими стандартами і пояснив, у чому унікальність проведеної операції: «Якщо раніше для видалення враженої раковими клітинами частини стравоходу потрібно було робити три доступи: розріз грудної порожнини, черевної порожнини та шийний розріз, то завдяки технології відеоторакоскопії, замість трьох розрізів ми зробили стільки ж маленьких отворів діаметром два по 10 мм і один – 5 мм».

Нажаль, єдиним методом радикального лікування раку стравоходу є хірургія і, як запевнив Олександр Сташенко, така технологія порівняно з відкритими методами оперування мінімізує больовий синдром у пацієнта й дає можливість надалі повноцінно жити й харчуватися.

Відеоторакоскопічні операції виконуються завдяки спеціальному обладнанню, тому Департамент охорони здоров`я обласної державної адміністрації сприяє вирішенню питання щодо його модернізації.

Пацієнт, якому проводили операцію, запевнив, що почувається добре й готується до найшвидшого одужання.

Зважаючи на позитивний результат, лікарі торакального відділення Херсонського обласного онкологічного диспансеру налаштовані й надалі проводити подібні операції.

Як розповів Олександр Сташенко, такі операції на Херсонщині почали роботи з 2002 року при захворюваннях легень (туберкульоз) і в цьому наші медики також були першими.

«Свого часу до нас приїздили навчатися лікарі-хірурги з усієї України і ми завжди ділилися досвідом з колегами. Ми відкриті до співпраці і сьогодні й чим більше лікарів будуть володіти сучасними технологіями лікування, тим краще буде для наших громадян», – запевнив Олександр Сташенко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ