Підтримати нас

Куди в Херсоні звернутися за безоплатною правовою допомогою

Автор статті
24 вересня 2018 09:18
752
Поширити:

У серпні з робочим візитом координаторка Української Гельсінської спілки з прав людини у Херсонській області та керівниця громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» Олена Старюк відвідала Херсонський обласний протитуберкульозний диспансер.

Люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, або хворі на туберкульоз, або представники уразливих спільнот (вживають ін’єкційні наркотики, секс працівники, засуджені та колишні ув’язненні, підлітки, яких торкнулася епідемія ВІЛ) можуть отримувати якісну правову допомогу у  громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» без побоювання, що їх таємницю розкриють.

Як розповів Бурятинський Володимир Миколайович головний лікар Херсонського обласного протитуберкульозного диспансеру, на сьогоднішній день на стаціонарі знаходиться 60 осіб хворих на туберкульоз. З них 65% це безробітні працездатного віку, 14% - пенсіонери, 5% - діти, підлітки та студенти та 16% – інше верстви населення. Пацієнти можуть проходити лікування від 1,5 до 5 місяців.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, поширеність та захворюваність на туберкульоз з 2007 року в Україні йде на спад: у середньому на 4,4% та 3,3% на рік відповідно. Та Херсонщина продовжує бути лідером за показниками захворюваності.

Під час робочої зустрічі Олена Старюк розповіла про роботу БО «Фонд милосердя та здоров’я» та надала інформаційні листівки та візитівки контактами громадської приймальні, щоб пацієнти та лікарі херсонського тубдиспансеру могли звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою.

Нагадуємо, хворі ВІЛ/СНІД, на туберкульоз та представники уразливих спільнот можуть отримати безоплатну правову допомогу на всій території України, через діяльність юристів громадських приймалень УГСПЛ у 10 регіонах України. У тому числі - допомогу у справах досудового захисту, а в окремих випадках - підтримку стратегічних справ аж до Європейського суду з прав людини. У цьому напрямку працюють приймальні у Києві, Сумах, Дніпрі, Львові, Хмельницькому, Чернігові, Рівному, Кропивницькому, Харкові та Херсоні. Контакти та розклад роботи вказаних приймалень можна знайти на сайті за посиланням.

Юристи надають допомогу у галузі:

  • медичного права (в тому числі, але не виключно: порушення права на конфіденційність діагнозу та розголошення ВІЛ-позитивного статусу, діагнозу наркозалежності, відмова в проведенні хірургічного втручання, порушення права на отримання медичної допомоги особам, віднесеним до цільової групи);
  • порушення безперервності лікування (в тому числі, але не виключно: відмова у видачі антиретровірусної терапії, замісної підтримувальної терапії, проведенні обстеження, у т.ч. в місцях несвободи);
  • трудового права (відмова у працевлаштуванні або звільнення з роботи у зв’язку з ВІЛ - позитивним статусом або захворюванням на туберкульоз або перебуванням в програмі замісної підтримувальної терапії тощо);
  • гендерної рівності та правопорушень пов'язаних з цим (в тому числі, але не виключно: порушення прав чоловіки які мають секс з чоловіками, захист прав жінок та дітей, які належать до цільової групи);
  • в сфері кримінального та адміністративного права (захист порушених, у випадках притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності, прав осіб, які знаходяться в програмі замісної підтримувальної терапії, секс-працівників, чоловіки які мають секс з чоловіками);
  • щодо заборони катувань, нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження або покарань щодо осіб, які належать до цільових груп.

У Херсоні безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я»:

Приймальні дні:

Понеділок – з 9.00до 14.00

Вівторок – з 13:00 до 17:00

Адреса: вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе), 2 оф. 19

Попередній запис за телефоном: (0552) 49-60-03, +38(066) 790 90 21

Email: FMZ_pravo@ukr.net

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ