Підтримати нас

Гроші від розширення президентського спортклубу чиновники пустили "на вітер" (відео)

Автор статті
08 вересня 2018 10:29
663
Поширити:

Частину з 15 мільйонів гривень, отриманих двома держпідприємствами за продаж нерухомості під розширення спортивного клубу «5 елемент», витратили на премії і фіктивні ремонтні тендери.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Мова йде про держпідприємства «ЛІАЦ» та «Діброва», котрими опікується Державне агентство лісових ресурсів України. Донедавна обидва ДП мали нерухомість на Рибальському півострові в Києві, по вулиці Електриків, поруч зі спортивним клубом «5 елемент», бенефіціаром котрого є Президент Петро Порошенко.

Наприкінці 2016-го – початку 2017-го підприємства продали свої будівлі приватній компанії «Інбук», яка через кілька місяців перепродала їх фірмі «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», яка і керує «5 елементом». Президентський спортклуб ще у 2016-му запланував розширення. Для цього і необхідно було отримати контроль над вказаною нерухомістю та землею під нею.

ДП «ЛІАЦ» за свою частину нерухомості отримав понад 10 мільйонів гривень і одразу почав їх витрачати. Ці витрати в подальшому зацікавили прокуратуру, яка почала розслідування. Виявилося, що частину коштів держпідприємство розтратило на сумнівний ремонт іншої своєї нерухомості. Практично ідентичні угоди «ЛІАЦ» підписав з двома приватними фірмами, які своїх зобов’язань так і не виконали. Обидві компанії мали однакового директора, а після підписання угод з «ЛІАЦом» - змінили адреси реєстрації та засновників.

Ще частину отриманих коштів, за даними прокуратури, держпідприємство витратило на премії в розмірі 1000% своєму керівництву.

«Діброва» протягом останніх кількох років фактично не вела ніякої діяльності, накопичуючи податкові та зарплатні борги. При цьому, від продажу нерухомості підприємство мало отримати майже 5 мільйонів гривень.

Наразі ДП “Діброва” перебуває в процесі ліквідації і все ще має податковий борг. На що держпідприємство витратило мільйони, його директорка Клавдія Гребенюк не повідомила.

Приватна компанія «Інбук», яка першою придбала будівлі обох ДП, в один день, у травні 2017-го перепродала нерухомість спортклубу. Свого часу ця фірма була пов’язана з колишнім заступником міністра оборони, бізнес-партнером родини міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика та помічником нардепа від БПП Анатолія Матвієнка В’ячеславом Кредісовим.

Після перепродажу придбаної нерухомості «Інбук» змінив адресу реєстрації на нині неіснуючу, у фірми також змінилися керівник і власник. Вірогідно, компанія просто виконувала роль посередника в цих операціях.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ