Підтримати нас

Гроші “другого сорту”

Vgoru
Автор статті
13 травня 2021 15:00
1,030
Поширити:

У цьому світі підробляють все - вино, каву, бензин, емоції і ліки. Та найбільш ліквідні - гроші. Часовий діапазон афер с фальшивими грішми охоплює понад дві тисячі років. Тож не дивно, що працівники банків мають щоденну мороку з вивченням банкнот.

Деякі з них виготовлені на такому високому рівні, що їх не виявляють і детектори валют. І навряд чи хто знає, скільки фальшивок перебігають з рук у руки, з гаманця в гаманець, з панчохи в панчоху.

Але все ж певна статистика є. Наприклад, поміж вилучених з обігу торік  у нашій країні  підроблених банкнот переважали долари США. Вони складають 86% від загальної кількості всіх вилучених купюр іноземної валюти. І це конкретні дані.  Про них засвідчують дані моніторингу  вилучення з обігу банкнот в Україні, повідомляє пресслужба НБУ.

Тепер про інші грошові знаки. Як стверджують у НБУ, серед вилучених банкнот євро становили 12%, російські рублі та англійські фунти стерлінгів - 2%. 

А найчастіше підробляли іноземні банкноти таких номіналів: 

  • 100 доларів США (95% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США); 
  • 50 і 500 євро (30% і 29% від загальної кількості вилучених підроблених євро); 
  • 5 000 і 1 000 російських рублів (74% і 26% від загальної кількості вилучених підроблених російських рублів). 

НБУ назвав найпопулярнішу серед фальшивомонетників іноземну банкноту. Це 100 доларів США. На неї в Україні можна натрапити найчастіше. 

Нагадаємо, за підсумками 2020 року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 шт. підроблених банкнот. Це майже вдвічі більше, ніж за підсумками 2019 року - близько 3 шт.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ