Підтримати нас

Фестиваль Docudays UA: від дискусій - до реальних дій

Автор статті
04 грудня 2020 14:49
1,065
Поширити:

Замглайські болота - природний заказник у Чернігівській області, один з найбільших болотних комплексів на Лівобережжі України. Унікальна біосфера цього об'єкта, що поєднується з елементами індустріального втручання в природу (в цих місцях за радянських часів діяв торфобрикетний завод), привернула увагу в тому числі і творців українського короткометражного документального фільму "зонґ" (до речі, одна з авторок сценарію фільму, Світлана Потоцька, долучилася до публічного обговорення, яке відбулося згодом).

Саме цією кінострічкою 2 грудня продовжилися онлайн-покази на 17-му Міжнародному мандрівному фестивалі документальних фільмів Docudays UA, який в цьому році проходить у змішаних режимах - офлайн і онлайн.

Підкреслимо: зовсім не випадково тема фільму тісно переплітається з херсонською  проблематикою. Зокрема, мова про унікальне Кардашинське болото, доля якого багато в чому співпадає з долею Замглайського заказника. Про це глядачам під час дискусії після перегляду фільму наголосив завідувач кафедри ботаніки факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету, професор Іван Мойсієнко. 

“Переглядаючи фільм “зонґ”, одразу думаєш про те, що близьке саме тобі, - сказав він. - А у нас якраз є Кардашинське болото - єдине торф'яне болото на півдні. Доля його схожа на долю Замглая. Частина цього об'єкта передана під дачі, частина під добування торфу, тому зараз залишилося дуже мало “первинного” природного середовища. До того ж, левова частина Кардашинського болота перебуває в  приватній власності, отже, шкідливе освоєння болота продовжується”. 

Збереження екосистем суші є однією з Цілей сталого розвитку в Україні (15-та стаття).

“20 травня 2020 року комісія Євросоюзу ухвалила екологічну стратегію до 2030 року, згідно з якою до цього строку до 30% земель на території ЄС повинні стати заповідними. При цьому частка земель з суворим режимом заповідності становитиме 10%. Це - дуже значний вклад у боротьбу з глобальним потеплінням і у прагненні відродити первинні екосистеми. Водночас ці перспективи виглядають якимось “космосом” для України, де намагаються тільки руйнувати природне середовище, використовуючи його під сільськогосподарські потреби або для промислової забудови”, - додав Іван Мойсієнко. 

Не дивно, що фільм “зонґ” і його “природоохоронний” меседж пожвавив дискусію, яка в останні місяці розгорнулася навколо будівництва Каховської ГЕС-2. Ініціатори стверджують: це вигідний інвестиційний проєкт, який стабілізує енергосистему України і поліпшить екологію пониззя Дніпра.

Але чи не криються за цим будівництвом якісь загрози природному середовищу та інші ризики - культурні, фінансові, логістичні?

Обговорюючи проблему, Наталя Бімбірайте (правозахисниця, громадська діячка, голова правління «Культурного центру Україна-Литва», директорка ГО «ІРЦ «Правовий простір») наголосила: “Не можна забувати, скільки шкоди завдало будівництво нині діючої Каховської ГЕС, яке відбувалося ще у Радянському Союзі. Були затоплені величезні площі орної землі і населені пункти, внаслідок чого, зокрема, ми втратили величезний пласт культурної спадщини, який не було досліджено. Таким чином ми втрачаємо свою історію, свою ідентичність. До того ж, згідно з висновками наукових експертів, будівництво другої черги Каховської ГЕС безповоротно знищить десятки червонокнижних видів флори і фауни, які перебувають в екологічному ланцюжку. Все це, в свою чергу, відгукується і на нашому здоров'ї.

На моє переконання - це справжня катастрофа, яка пошириться не лише на південь України, а й на Європу в цілому, якщо будівництво буде продовжено вже в наші часи. Треба замислитися, що ми взагалі робимо з Дніпром - з унікальною водною артерією”.

Організатори фестивалю не раз підкреслювали, що Docudays UA - це не тільки документальне кіно, а саме потужні дискусії, які спонукають глядачів до реальних громадянських дій.

Тим більше, що зараз територіальні громади в Україні отримали відмінний "робочий" інструмент у вигляді децентралізації: якщо його використовувати правильно, можна систематично і цілеспрямовано впливати на владу на благо жителів громади.

У цьогорічній програмі Docudays UA (втім, як і завжди в історії фестивалю) представлені стрічки, що сприяють початку громадських дебатів і кличуть людей об'єднуватися і реально відстоювати свою позицію з різних наболілих питань сучасності.

Додамо на закінчення, що до 7 грудня Мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA проводить конкурс мікрогрантів на адвокаційні проекти з використанням кінопоказів і дискусій документального кіно. Переможці конкурсу отримають експертну та фінансову підтримку в розмірі до 1,000 євро в рамках проекту «Мережа DOCU / CLUB - за реформи» за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду в підтримку демократії.

Всі деталі можна дізнатися в описі за цим посиланням: https://docuclub.docudays.ua/news/podovzhuyemo-termini-podachi/?fbclid=IwAR3ViJ1QhCHuiv6sYio0ECYSwbfly8yngP5Wf37pr_YiqYhsy0GvL_INn0M

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ