Підтримати нас

Дипломанти журналістських робіт з децентралізації відвідали Страсбург

Автор статті
17 листопада 2019 12:30
802
Поширити:

Голова Зборівської міської ОТГ Руслан Максимів (до речі, один із наймолодших лідерів місцевого самоврядування на Тернопіллі) щиро зізнався, що він та його колеги трохи запізнилися і не скористалися наданим реформою шансом створити потужну самодостатню громаду бодай на рік раніше.

Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

Нині на заклик міськради старовинного галицького міста до гурту пристали 16 сільрад, 38 населених пунктів, два з яких (після внесення відповідних змін до чинного законодавства) навіть із сусіднього району. Тож життя тепер уже 16 тисяч населення набуло прискорення. І городяни, і селяни відчули принади та переваги нової спільноти.

У Личаківській ОТГ (Дніпропетровщина) на власній практиці переконалися, що децентралізація — відчутний поштовх до повноцінного розвитку громади. Здійснилася мрія селян навчати своїх дітей музики. Місцеві школярики віднедавна не мерзнутимуть в утеплених приміщеннях шкіл і дитсадків. На вулицях встановили освітлення, полагодили частину доріг, відремонтували водопровід. Уперше провели аудит земель комунальної власності й замислилися, як краще розпорядитися ними.

А владу невеликого містечка Кремінна і довколишніх сіл, що на Луганщині, до створення об’єднаної територіальної громади підштовх­нули обставини: до них переїхали 19 тисяч переселенців із зони воєнних дій, перейшли навчальні заклади з поки що незаконно окупованого обласного центру. Тож вони готуються провести чергові місцеві вибори вже у статусі ОТГ, вчаться залучати інвестиції в розвиток своєї громади, реалізовують міжнародні проєкти.

Наведені приклади взято з журналістських робіт, представлених на цьогорічний всеукраїнський конкурс «Реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади», який проводить Міністерство розвитку громад та територій за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

«Це вже четвертий поспіль конкурс (з 2016-го року), до участі в якому запрошені регіональні журналісти, що працюють у друкованих виданнях, на радіо й телебаченні, публікують свої роботи в онлайн просторі, — поінформувала «Урядовий кур’єр» секретар конкурсної комісії Наталія Яровенко. — За цей час на адресу Мінрегіону надійшло понад 700 робіт різних жанрів. Критерії оцінок залишаються незмінними: актуальність, фаховість, креативність, дотримання етичних норм та журналістських стандартів. Для нас важливо, щоб про децентралізацію та реформу місцевого самоврядування вітчизняні журналісти писали і говорили виважено, компетентно, зі знан­ням справи, дотримуючись при цьому балансу думок та об’єктивності. Загалом на цьогорічний конкурс надійшло 212 робіт. 63 з них конкурсна комісія відібрала для участі в другому турі. Переможців у чотирьох номінаціях (онлайн-публікація, стаття в друкованих ЗМІ, радіо- і відеоматеріали) очікують дипломи та відповідна грошова винагорода».

Між тим, дипломанти торішнього всеукраїнського конкурсу журналістських робіт відвідали Страсбург, де в ці листопадові дні традиційно відбувся Всесвітній форум за демократію-2019. Цікаво, що присутня на цьому представницькому заході європейська медіаспільнота обговорила вкрай актуальну континентальну проблему — «Демократія вмирає в темряві: чи отримуємо ми потрібну інформацію?».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ