Підтримати нас

Docudays UA продовжує кіномандри по Херсонській області

Автор статті
06 грудня 2018 15:05
649
Поширити:

На Херсонщині триває Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. У понеділок, 3 грудня, ми завітали до Чаплинки.

Подивитися фільм угорської режисерки Бернадетт Туза-Ріттер  «Жінка в полоні» прийшли школярі, студенти та місцеві громадські активісти.

Стрічка розповідає про життя  Маріш, 52-річної угорки, яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Її гнобителі відібрали в неї документи, і їй не можна виходити з дому без дозволу. З нею поводяться, як із твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну. Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона – не одна. Вона починає проявляти довіру. Після двох років зйомок жінка збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш назад, до свободи.

Глядачі сприйняли фільм по-різному. Більш юна аудиторія щиро раділа за Едіт (справжнє ім’я героїні фільму), що вона змогла втекти від своїх поневолювачів та налагодити власне життя. Більш досвідчені глядачі спочатку взагалі не побачили проблеми:

«Вона ходила щодня на роботу та отримувала зарплатню і сама віддавала гроші, - говорить одна з глядачок. – Тобто, вона у будь який момент могла просто піти від цих господарів».

Олена Старюк, регіональна координаторка фестивалю, юристка та   керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» розповіла про  небезпеку трудового рабства та випадки торгівлі людьми в Україні та пояснила, що вирватись із кола рабства не так просто, як здається. Це  не просто фізичне насилля, а й перш за все психологічне. Це  страх за своє життя та життя близьких, страх майбутнього. Серед країн, де українці найчастіше потрапляють у трудове рабство, – РФ, Польща, Німеччина, країни Азії та США.

Нагадаємо, відкриті покази в Херсоні пройдуть у Мультиплексі починаючи з 10 грудня, у День прав людини. Крім відкритих показів документальних фільмів плануються тематичні покази в бібліотеках, школах, в установах виконання покарань для працівників та засуджених. Разом із демонстрацією фільмів будуть проведені семінари щодо подолання булінгу (цькування) дітей, а також тренінги з прав людини для патрульних поліцейських.

Цього року Мандрівний фестиваль ще побуває:

7 грудня 11.00 - Скадовський районний Будинок культури, Херсонська обл., Скадовський район, місто Скадовськ, вул. Маріїнська, буд. 66.

14 грудня 11.00 - Григорівський будинок культури, Херсонська обл., Григорівська ОТГ, с. Григорівка, проспект Новікова, буд. 92.

Слідкуйте за анонсами у газеті «Вгору» та на сторінці фестивалю у Фейсбук. Також детальний розклад можна переглянути на travelling.docudays.ua за посиланням.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ