Підтримати нас

Дід Тарас нарешті рушить до фітнес-клубу. За кілька днів в Україні стартує програма “вакс-допомоги”

Автор статті
15 грудня 2021 13:50
961
Поширити:

Дедалі ближче день, коли українці почнуть отримувати від рідного уряду знамениту "вакцинаторську" тисячу гривень, яку раніше пообіцяв президент Володимир Зеленський. Але вже зараз, за ​​кілька днів до старту (а отримувати ці кошти можна буде з 19 грудня), у чергу за несподіваним подарунком вишикувалися сотні тисяч громадян.

Зокрема, як заявив у своєму телеграм-каналі міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, у рамках проєкту єПідтримка, який і присвячений цій роздачі грошей, вже зареєструвалося понад мільйон українців. Вони відкрили відповідні віртуальні карти. Ще більше громадян записалося на бета-тестування послуги, яке розпочалося у понеділок, 13 грудня.

Міністр повідомив: щоб взяти участь у проєкті, треба оновити додаток “Дія” та записатися на тестування.

Зазначимо, з 19 грудня отримати ту саму тисячу зможуть лише ті, у кого працює додаток “Дія” і хто, отже, має смартфони. Але у Києві запевняють, що на цю послугу мають право й інші. Правда, скористатися нею вони зможуть не раніше липня наступного року. При цьому міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що влада ще не розуміє, як саме буде організовано відповідну процедуру.

“На другому етапі – 3 квартал 2022 року – буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють”, – сказав Ляшко.

У всій цій гучній історії багато хто не звертає уваги на один дуже суттєвий нюанс. Адже, як було сказано ще від початку, насправді люди, які пройшли повний курс вакцинації, “живих” грошей на руки не отримають. А отримають лише сертифікати на зазначену суму, за допомогою яких можна буде скористатися певним набором послуг. Наприклад,  придбати абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, музей, театр або концертний зал або витратити ці гроші на авіаційні чи залізничні подорожі Україною. Плюс – купити якісь книги. Нарешті, після недавньої наради у президента було вирішено, що на ці гроші можна буде придбати також ліки. Але ж це – всі доступні опції.

Неважко здогадатися, що найдисциплінованіша частина населення України, як і завжди, - це пенсіонери. Такі люди, попри всі свої фінансові проблеми, вчасно оплачують комунальні рахунки, а також завжди першими приходять на виборчі дільниці. Звісно ж, переважно пенсіонери вже й вакцинацію пройшли. І можна буде зрозуміти те розчарування, яке зазнає, наприклад, 80-річний українець, коли дізнається, що на довгоочікувану тисячу він ані гречки, ані пшеничної крупи, ані олії, ані молока, ані хліба, ані ковбаси – тобто продуктів, які ледве-ледве купуються зараз на злиденну пенсію - він купити не зможе. А відвідування фітнес-центру чи музею або переліт зі Львова до Києва його, м'яко кажучи, цікавлять в останню чергу.

У цій процедурі, як бачиться, в черговий раз за час діяльності “слуг” можна виявити сліди банального політичного піару, коли видача навіть цієї тисячі гривень (і те, як ми бачимо, із явними обмеженнями для їх використання) перетворюється на яскраву кампанію з демонстрації благодійності та “турботи про народ”.

При цьому не можна не згадати, що фінансування програми виплати “вакс-допомоги” забезпечать самі українські громадяни. Адже, як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, кошти візьмуть із фонду підтримки підприємництва, який постраждав від коронавірусу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ