Підтримати нас

Децентралізація: чи вирішено спірні питання зі створення ОТГ на Херсонщині

Автор статті
31 жовтня 2020 12:00
1,152
Поширити:

У кінці квітня Кабінет Міністрів затвердив перспективні плани формування територій громад усіх 24 областей, а в липні Верховна Рада прийняла постанову про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових, з урахуванням нових громад.

Перспективні плани викликали невдоволення українців у багатьох населених пунктах. І Херсонщина не стала винятком. 

“Один район-одна громада”

Актуальною для Херсонської області є проблема створення величезних громад. У Генічеському районі, який є найбільшим в області, створено лише 4 територіальні громади, коли у менших районах їх 9-15.

Мешканці не погодилися з такою конфігурацією і подали декілька позовів до суду про перегляд перспективного плану.

Перший позов подали жителі Арабатської стрілки. Створити окрему громаду Щасливцевська та Стрілківська сільські ради намагалися з самого початку процесу децентралізації, але їм так і не вдалося це зробити. На початку року голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв приїжджав поспілкуватися з мешканцями і почути їх думку. Але, попри одноголосне бажання жителів створити окрему ОТГ, місцева влада не змогла прийняти рішення самостійно і подала на затвердження уряду два проєкти перспективного плану формування територій громад у Херсонській області. За одним передбачається створення об’єднаної громади на Арабатській Стрілці, за іншим – створення лише однієї ОТГ у Генічеському районі. У підсумку рішення Кабміну було не на користь Арабатки.

У позові жителі Арабатської стрілки вимагають визнати протиправним та скасувати розпорядження КМУ про затвердження перспективного плану формування територій громад Херсонської області, зобов`язати Херсонську ОДА розробити та подати, а КМУ розглянути проєкт змін до перспективного плану Генічеського району. У позові чітко прописали, які громади мають увійти до Генічеської ТГ, а які - до Щасливцевської. Судом уже завершено підготовче провадження та розгляд судової справи призначено на 4 листопада.

Схожа ситуація і зі створеною Новотроїцькою селищною громадою. У червні тут відбулося декілька акцій протесту проти створення однієї великої ОТГ у, тоді ще Новотроїцькому районі, після укрупнення - це Генічеський район. За початковим перспективним планом, тут передбачалося створення чотирьох об'єднаних громад – Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Тут, так само як і у Генічеському районі, Херсонська ОДА подала до Кабміну два варіанти перспективного плану для цього району. І уряд затвердив варіант з однією громадою.

Після протестів місцевих жителів було створено робочу групу, яка складалася з голів усіх сільських рад Новотроїцького району, депутатів обласної ради від району, директорки Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариси Оленковської, голови Херсонського офісу «U-LEAD з Європою» Оксани Сілюкової. За результатами її роботи до Мінрегіону надіслали лист щодо можливості перегляду формування ОТГ у Новотроїцькому районі. Але Кабмін залишив своє рішення без змін.

Новотроїцька селищна рада, яку зробили центром громади, також подала позов до суду на Кабінет Міністрів України та Херсонську ОДА. Цікаво, що в якості третіх осіб на боці позивача виступає Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація громад та Асоціація об’єднаних територіальних громад. Суд призначено на 9 листопада.

Ті, що зникли з мапи

Окрім того, що у плані змінили перспективний план ще не створених об'єднаних територіальних громад (ОТГ), 121 вже діючу ОТГ примусово об'єднали з іншими громадами. На Херсонщині таких - 5: Гладківську ОТГ приєднали до складу Голопристанської ОТГ, Роздольненську до Каланчацької, Шляхівську до Бериславської, Вербівську до Нижньосірогозької, а Костогризівську - до Зеленопідської.

З них лише Костогризівська сільська рада звернулася до суду - Костогризівська, підготовче провадження по цій справі вже закрито і найближчим часом справа має бути розглянута по суті. 

Окрім цього, як нам повідомили у Херсонській ОДА, схожі позови подали Новокаїрська та Новокам'янська сільські ради, які увійшли до Милівської сільської ТГ, а також Любимівська сільська рада, що зараз у складі Нововоронцовської селищної ТГ.

Незвичайний випадок

На Херсонщині, окрім позову проти дій влади, Нова Збур’ївка оскаржувала приєднання Старої Збур’ївка до Голопристанської ОТГ.

За початковим перспективним планом село Нова Збур’ївка Голопристанського району мало стати центром об’єднаної територіальної громади. Але три інші сільради, які мали увійти до неї, “розійшлися” по інших ОТГ. Сільрада Нової Збур’ївки не змогла змиритися з добровільним вибором найближчих сусідів - Старої Збур’ївки  і подала позов проти приєднання села до міста Голої Пристані.

Позовні вимоги Новозбур`ївської сільської ради залишено без розгляду, Нова Збур’ївка все ж приєдналася до Голопристанської ОТГ.

Чи може суд щось змінити

Взагалі, усі питання, пов'язані з адміністративно-територіальним поділом, мали б вирішити до виборів 25 жовтня. Тепер же, коли мешканці обрали місцеву владу за новим устроєм, незрозуміло, як саме  вирішуватиметься питання, якщо суд прийме рішення на користь громад.

Як розповів перший заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій, розпорядження про затвердження перспективних планів є проміжним актом. Після цього була прийнята Постанова  “Про утворення та ліквідацію районів”, де вже і визначено, які громади, в якому складі і з якими адміністративними центрами будуть створені.

“Громади подавали позов саме на скасування розпорядження про затвердження перспективних планів. Навіть якщо суд задовольнить ці позови, навряд чи це вирішить питання. До того ж Кабмін мав повноваження затвердити перспективні плани в рамках законодавства і сама процедура не була порушена”.

Але все ж він зазначив, що в майбутньому конфігурації громад можуть змінюватися.

“На сьогодні є проєкт закону про адміністративно-територіальні засади України.  У ньому є норма, яка передбачає процес входу і виходу громад. Але поки це лише проєкт, тому говорити, як це буде надалі, поки важко. Тож не можна говорити, що така конфігурація громад – назавжди” - додав пан Дмитро.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ