Підтримати нас

Депортація українців: паралелі історії

Vgoru
Автор статті
14 листопада 2022 12:00
3,028
Поширити:

У радянські часи депортація стала одним з інструментів так званої «національної політики» сталінського уряду - поряд із голодомором, арештами, розстрілами та іншими методами терору. Вона повною мірою була застосована до українців. Їх насильно вивозили до віддалених територій срср, де вони мали перебувати у спеціальних поселеннях.

Нічого не нагадує? Так, у жовтні — на початку листопада 2022 року росіяни вивозили херсонців спочатку на лівий берег Дніпра, а потім до Криму та на територію росії. Сценарій трохи інший, але результат такий же. Окупанти намагалися очистити від українців територію Херсонської області буцімто через «загрозу обстрілів ЗСУ». Але це  було підлою маніпуляцією окупантів та колаборантів.

Водночас траплялися випадки, коли люди намагалися просто виїхати до родичів на лівобережжя Херсонщини, скориставшись так званими «евакуаційними автобусами». Який був результат? Їх просто не випустили з автобусів, а «прямим ходом» відправили до ставропольського або краснодарського краю.

Що ж тут скажеш? Методи одного  вусатого диктатора наразі повторює вже інший - плішивий  диктатор.

Депортація в срср забрала сотні тисяч українців

Радянський уряд, звісно, не був новатором у депортації українців. Чого варті лише так звані «переселенські потяги» прем’єр-міністра ще царської росії столипіна, який депортував на початку 20 століття десятки тисяч українців, яких, наприклад, «розселяли» у тайзі та сибіру.

Але уряд срср все ж таким перевершив столипіна за масштабами. У 1925-1928 роках почалося застосування депортації як інструменту боротьби з «бунтарством» українських селян, що не сприймали аграрну політику кремля. Була створена так звана «тристороння комісія» урср, брср та ррфср, яка оголосила про депортацію сотень тисяч українців зі своїх земель на Орловщині, Стародубщині, Білгородщині.

У 1930-1936 роках почалися так звані «куркульські» висилки до Казахстану, північно-східних областей ррфср тощо. У 1939 році після приєднання західноукраїнських земель недоімперія продовжила там таку ж політику «боротьби з куркулями». У період 1939-1940 років було переселено до 20 відсотків українців західних областей до сибіру, поволжя, Казахстану та на північ росії.

Після Другої світової війни депортація не закінчилася. Так, 28 листопада 1947 року міністр внутрішніх справ срср круглов повідомив заступника сталіна берію, що із західних областей України переселено 26 тисяч сімей «націоналістів» до східних районів срср та омську області. І це лише один з випадків радянської каральної операції «Захід»*

Сучасні паралелі

Росіяни не змінили своїх методів й через 90 років. Звісно, працювали не такими способами як уряд срср, бо боялися, ймовірно, ще більше озлобити й так вороже до них населення. У жовтні 2022 року в Херсоні та окупованій частині області окупанти з колаборантами вирішили використати методику залякування «обстрілами ЗСУ» та «розправою укрнацистів». Вони прагнули викликати страх та паніку у місцевого населення, яке б «ринулося» на лівий берег, «рятуючись» від «київського режиму».

Що окупанти тільки не використовували для цього? Телефонували, надсилали смс, розповсюджували листівки із закликами до «евакуації» та інші методи. І деякі мешканці правобережжя Херсонщини, якщо не брати до уваги колаборантів, повелися на цю маніпуляцію росіян. Деякі батьки взагалі зробили трагічну помилку,  віддавши їм дітей, яких начебто «вивезли в Крим на оздоровлення». Наразі поки невідомо, скільки було депортовано українців. За словами гауляйтера сальдо, спочатку начебто вивезли 50 тисяч мешканців Херсона, потім він заявив про 80 тисяч. Але хто йому вірить!

Ймовірно, про точну цифру дізнаємося тоді, коли будуть проведені  комплексні розслідування злочинів росіян у регіоні та головні злочинці постануть перед трибуналом.   

Тут виникає, звісно, логічне питання: «А навіщо вони це зробили?» Гадаємо, ні в кого немає сумнівів, що не для порятунку місцевих жителів від чогось або від когось. Якщо вони не бережуть власних солдатів, чого їм думати про херсонців?

Ймовірно, ця депортація повинна показати російській аудиторії, як «бідні» жителі Херсонщині «тікають» від української влади та виправдати свій ганебний відступ з правобережжя.

Наразі така ж ситуація спостерігається й на лівобережній Україні. Окупанти намагаються вивезти жителів з Каховської, Олешківської та Голопристанської громади.

Вийде це у них? Ні! Це продемонстрували жителі правобережної України, більшість яких залишилася, зокрема,  й у Херсоні.

11 листопада 2022 у Херсоні було гучно, але не від пострілів, не від руху окупантської техніки, не від вибухів, а від проявів радості жителів, які зустрічали українських визволителів.

Незабаром й жителі Каховки, Нової Каховки, Скадовська, Генічеська та інших населених пунктів лівобережжя зможуть відсвяткувати свої дати визволення від загарбників. Перемога буде за нами! Херсонщину звільнять!

*Операція «Захід» — каральна акція уряду срср проти УПА, примусова наймасовіша депортація населення з заходу України, проведена 21 жовтня 1947 року. Одним із головних завдань операції було нейтралізувати український визвольний рух у Західній Україні, зокрема діяльність Української повстанської армії та тих хто їй співчував та допомагав. Протягом одного дня з Західної України до Казахстану та віддалених районів сибіру депортували понад 78 тисяч осіб. Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин оунівців та повстанців. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ