Підтримати нас

Демобілізовані воїни на Черкащині живуть не в рівних умовах

Автор статті
24 листопада 2015 18:29
569
Поширити:

Пільги для демобілізованих учасників бойових дій на Сході України в різних районах та селах відрізняються.

Про це на селекторній нараді заявив керівник Черкаського обласного центру допомоги учасникам АТО Микола Добровольський.

За його словами, координатори центру протягом двох тижнів об’їхали усі райони області, а також міста Ватутіно та Умань, де провели наради. За результатами поїздки активісти центру складуть доповідну записку голові Черкаської ОДА Юрію Ткаченко про ситуацію в області щодо допомоги демобілізованим бійцям.

- Не всі райони виконують розпорядження губернатора. Також прослідковується ситуація, коли люди в різних районах області, або навіть одному районі дві сільські ради надають різні пільги. Наприклад, в одному селі дітям воїна АТО дають дитячий садочок безкоштовно, а в іншому приносять рахунки сумою понад 500 грн. Це не робить нам честі, адже люди воювали в одних окопах, а отримують різні пільги, - наголошує Микола Добровольський.

Не в рівних умовах залишаються також і ті демобілізовані воїни, які живуть в селі та в місті. За словами Миколи Добровольського, учасникам бойових дій відшкодовується 75% оплати за газ. Однак ті люди, які живуть у сільській місцевості, де відсутній газ, не мають рівних умов. Так як сума відшкодування твердого палива для демобілізованих складає 1154 грн, а дрова зараз коштують від 3,5 до 4 тис. грн.

Також начальник обласного центру допомоги учасникам АТО сказав іще про одну проблему для нашої області.

- Дуже погана інформованість. Кожному учаснику АТО треба бюджетним рахунком виписати місцеву газету. Це буде ланцюжком для контакту влади з учасниками АТО, щоб вони знали свої правана пільги, соціальні виплати та інше.

Радник міністра соціальної політики з питань переселених осіб Лариса Ходаковська наголосила, що контактний центр Черкаської ОДА, який вона очолює, вже прийняв більше трьох тисяч дзвінків він демобілізованих та їх родин. Найбільш актуальними питаннями, за словами пані Лариси, є оформлення статусу учасників бойових дій, отримання виплат та оформлення земельних ділянок, а також психологічна допомога.

Микола Добровольський сказав, що у багатьох районах відсутні психологи. Або ж, якщо вони і присутні, то працюють на 0,5 та 0,25 ставки, і це, як правило, «недосвідчені молоді дівчата».

- Психологи повинні працювати. У кожній районній лікарні повинен бути як мінімум один штатний психолог, при чому він повинен працювати на повну ставку, а не на половину, - сказав голова Черкаської ОДА Юрій Ткачанко.

Голова обласної ради Валентина Коваленко наголосила, що до неї звертались досвідчені психологи, які готові працювати з АТОвцями, але, звичайно ж, не безкоштовно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ