Підтримати нас

Дамські коробки для “вина”

Автор статті
01 жовтня 2021 07:30
2,068
Поширити:

На початку XX століття в Херсоні склалася не дуже приємна ситуація з вином, а краще сказати, з його підробкою. Не всі містяни могли дозволити собі продукцію шато Трубецького або елітарні закордонні алкогольні напої. Тому нашому обивателю доводилося задовольнятися дешевим “пійлом” у генделиках та обжорках. Але це був ще не гірший варіант. Деякі заповзятливі торгаші продавали свій сурогат прямо на ринках та вулицях міста.

Щороку об'єм продажу фальсифікату тільки збільшувався, з чим намагалися боротися органи правопорядку. Де тільки шахраї не ховали свій сурогат. У міських візників на бричках, у пароплавах, діжках з оселедцями: “У нашей полиции развился какой-то особенный винный “нюх”. Это чутье не в состоянии ввести в заблуждение даже такая оригинальная укупорка вина, как помещение бутылок в бочки для сельдей” (газета “Родной край”, № 961, 1915 рік). 

Вигадували також більш оригінальні способи сховати свій “ходовий товар”. Вони поміщали пляшки з винною підробкою у ящики для сірників або для дамських капелюхів. 

Це підробне вино іноді навіть не містило виноградного соку. А після двох-трьох чарок починалися: “спазмы в желудке и сильные головные боли, которые были “приятными” последствиями действия этого “вина” (газета “Родной край”, № 961, 1915 рік).

Поліція намагалася викрити не тільки торгашів, але й виробників цієї “продукції”. Та не завжди це мало успіх. Хоча не можна було сказати, що органи правопорядку достатньо активно займалися цими справами. На початку XX століття в самому центрі Херсона, на розі Успенського провулку та Богородицької вулиці було організовано виробництво фальсифікату вина. А навпроти розташовувалися казарми жандармського управління. І ніхто нічого не бачив та не чув. Можливо, саме жандарми й стали основними клієнтами цього “магазину”. У той час не така висока зарплатня була у рядового складу спеціалізованої поліції.     

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ