Підтримати нас

Чи вціліє “будинок Костяка”?

Автор статті
16 вересня 2021 14:00
32,212
Поширити:

Справа так званого "будинку Костяка"який побудували на території важливої природоохоронної зони в Антонівці, досі продовжується. Наразі суд має визначити, що ж робити з тими частинами споруд, що поза межами приватної земельної ділянки.

Костяк Микола Михайлович - чиновник часів президентства Віктора Януковича. З 2010 року був головою Херсонської обласної державної адміністрації. І користуючись владою, почав будівництво в Антонівці, на березі Дніпра, маєтку для своєї доньки, Ганни Лясковець. 

Місцеві жителі намагалися зупинити захоплення їх місця відпочинку, руйнування скель та забруднення акваторії річки - перекривали рух вантажівкам, викликали міліцію, тодішню екологічну прокуратуру, співробітників екологічної інспекції, виходили з пікетами до облдержадміністрації. 

Микола Костяк спочатку категорично заперечував свою причетність до скандального будівництва, заявляв, що розбереться та сприятиме припиненню незаконної діяльності невідомих. Проте відкриті кримінальні справи припадали пилом у шухлядах правоохоронців, а будівництво продовжувалося.  

Справа зрушилася з місця, коли Микола Михайлович залишив посаду, одразу пiсля втечі Януковича.  

Запустилася ціла серія судових засідань, на яких прокурори намагалися довести, що побудова цього об'єкта саме там - незаконна. В результаті отримали два рішення суддів першої інстанції, що суперечать одне одному. У 2016 році суддя Одеського апеляційного суду Олег Бездрабко визнав законними вимоги державної інспекції охорони навколишнього природного середовища Херсонської області:

- знести споруди та звільнити самовільно захоплену земельну ділянку площею 418 м кв перед будинком та привести її до придатного для використання стану;

- знести усі споруди та привести до придатного для використання стану земельну ділянку площею 181 м кв,  яка відведена міському комунальному підприємству “Херсонський водоканал” та є санітарною зоною артезіанської свердловини; 

- знести усі споруди та привести до придатного для використання стану земельну ділянку площею 17 м кв, розташовану за межами відведення земельної ділянки з боку Дніпра.

Але у 2020 році суддя Херсонського міського суду Світлана Майдан не задовольнила позов прокурора від Антонівської селищної ради про примусове знесення самочинного будівництва та звільнення самовільно зайнятих вищезазначених земельних ділянок.

Тепер Херсонський апеляційний суд має вирішити: так потрібно власникам звільнити самовільно зайняті території та знести там споруди, чи ні? 

Фото Дмитра Воробйова

У процесі судової тяганини Антонівка увійшла до складу Херсонської територіальної громади й тому тепер інтереси її жителів представляє не селищна рада, а юристи Херсонської міської ради.

Також уже немає, зокрема, екологічної прокуратури,  немає точних картографічних даних, де і які саме будівлі виступають за межі “законної” території, і чи не зашкодить екології їх знесення.

Тому депутати міськради виділили 8 тисяч гривень на проведення додаткової експертизи. Щоправда, кошти виділено лише на дослідження 17 м кв з боку берегової зони, де до маєтку прибудована тераса. 

Результати експертизи ще не готові, тому наступне слухання справи призначено на  30 вересня. 

Тим часом представники Лясковець запропонували позивачам: прокурору-заступнику керівника Херсонської місцевої прокуратури, представникам Херсонської міської ради та членам громадської організації “Антонівська хвиля” - піти на мирову угоду. 

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ