Підтримати нас

Чи сплачувати комунальні послуги на окупованих територіях?

Vgoru
Автор статті
30 липня 2022 14:32
7,871
Поширити:

Окупанти захоплюють електро-, газопостачальні та комунальні підприємства й вимагають від абонентів платити за послуги на нові рахунки. Інакше погрожують “відрізати” світло, газ, воду. Тож багатьох наразі хвилює питання: кому платити, чи не платити нікому взагалі?

У Національній комісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) пояснили: платити за комунальні послуги треба виключно на рахунки підприємств, відкритих за законодавством України.

Національна комісія попереджає споживачів, що переказ коштів за надані житлово-комунальні послуги на рахунки підконтрольних окупаційній владі банківських установ або сплата готівкою не зараховуються. Оплата за такі послуги має  надходити на рахунки електро-, газопостачальних та комунальних підприємств, відкритих у встановлений законодавством України спосіб.

Тож у жодному разі не варто платити за комуналку окупантам!  Якщо є можливість розраховуватися за послуги, робіть це, як і раніше, тільки на рахунки українських підприємств.

Нагадуємо: війна російської федерації проти України не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг. Якщо можливості сплачувати “комуналку” немає (наприклад, втратили роботу, чи не отримуєте пенсію, яку раніше приносили поштарі), то ніяких санкцій з боку українських підприємств не буде.

Під час воєнного стану заборонено нараховувати та стягувати зі споживачів штрафи/пеню та зупиняти надання послуг боржникам (постанова Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 № 206). 

Але після закінчення воєнних дій заборгованість доведеться все ж таки погасити.

Втім, зменшити нарахування можна. 

Це стосується тих послуг, які вимірюється лічильниками.  Якщо ви виїхали і вдома ніхто не живе, треба все одно передавати постачальнику показники лічильника, - повторювати одні й ті ж самі дані. Інакше вам буде виставлено  «середній рахунок», тобто за той обсяг, який в середньому споживало домогосподарство у довоєнний час.

Але абонплата, тобто плата за постачання води, газу, опалення тощо, все одне буде нараховуватися. Навіть якщо абонент, маючи лічильник, тимчасово цими послугами не користується. Винятком є електроенергія, споживання якої  сплачується виключно за показниками лічильника.

Крім того, можна призупинити плату за комунальні послуги. 

Якщо ви більше 30 днів не живете у своєму будинку, то маєте право на перерахунок платежів.

Підтвердити свою відсутність постачальнику можна, наприклад, одним із документів:

  • довідкою про проходження лікування;
  • довідкою про тимчасове проживання на іншій території в якості вимушено переміщеної особи;
  • довідкою про службу в лавах ЗСУ.

Також після подання відповідної заяви та підтвердження відсутності впродовж понад 30 діб можна звільнитися від сплати за вивіз твердих побутових відходів.

Щодо плати за утримання житлового будинку – якщо житло  зруйнували, то й плата не повинна нараховуватися. Органи місцевого самоврядування мають все обстежити та передати дані про руйнування комунальним підприємствам. А ті - припинити нарахування.

Якщо житло не пошкоджене, але родина виїхала, послуга з управління багатоквартирним будинком нараховується незалежно від місця перебування співвласників. Нарахування відбувається звичайним чином: за метр квадратний житлової площі.

Навіть якщо у багатоповерхівці залишилося всього декілька родин, послуги з утримування продовжують надавати. Те стосується й плати за опалення у багатоповерхівках – попри те, чи перебувала родина у квартирі, чи виїхала, послуга все одно надається для всього будинку.

Отже, якщо  платитимете за комунальні послуги на рахунки окупантів, після війни доведеться платити за те ж саме ще раз.

Довідково. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ