Підтримати нас

Час висаджувати сади

Автор статті
28 квітня 2021 05:00
1,091
Поширити:

Ця весна прийшла до нас, дещо  припізнившись. І внесла корективи в життя кожного. Модниці змінили хутряні манто на яскраві і легкі тренчі, закохані парочки й матусі з колясками вподобали лавки у парках та скверах, а визнані частиною екосистеми херсонські коти вже на законних підставах ліниво здійснюють рейди  вулицями.

Але для дачників і сільських жителів весна - це більше, ніж просто сонце, тепло, настрій і пробудження. Це надії, перспективи і великі звершення на присадибних ділянках та городах. І якщо ще кілька років тому городники і садівники активно штурмували ринки, садівничі господарства та агромагазини, скуповуючи добрива, підживлення, розсаду, саджанці, то нині вельми популярні стали інтернет-закупівлі та онлайн-консультації. Та чи виправдовують вони очікування дачників та городників? 

Олександр Прохорович - дачник з великим стажем, до “всемогутнього Гуглу” став звертатися порівняно нещодавно: 

- У мене на ділянці  понад двадцять сортів дерев і чагарників, - розповідає садівник. - Є і плодові, і декоративні, молоді саджанці і “дерева-аксакали”. Більшість саджанців придбав у розпліднику фруктових дерев з Нової Каховки, дещо купував  на центральному ринку. Купуючи,  завжди оглядав коріння рослини, консультувався з продавцями щодо посадки. Жодного разу не траплялося ексцесів, тобто з саджанця яблуні виростала яблуня, груша давала плоди  груші. А ось минулої осені вперше зробив замовлення в інтернеті. Замовив кілька саджанців малинового дерева. Дружина наполягла. Аж надто вразила її на одному з сайтів картинка ягід малини розміром з сірникову коробку! За зиму саджанці зміцніли, почало з'являтися листя… І мучать мене сумніви: чи це те саме диво-дерево з соковитими плодами малини з каталогу ... Але цього літа вже побачимо результат.

- Так, недовіра до інтернет-продавців, безперечно, є. Та й прикладів невдалих онлайн-покупок вистачає, - продовжує Олександр Прохорович: 

- Мій молодший і більш просунутий сусід по дачі торік вирішив, “не морочитися” виготовленням вапняної суміші для дерев, не возитися з глиною і коров'яком, а замовив “лікувальну” побілку і стимулятор росту “з таємною формулою”. Покупка обійшлася йому десь у 650 гривень. У підсумку, “лікувальна” побілка виявилася банальною водоемульсійною фарбою, а сусід тепер онлайн-продавцям не вірить і власними руками, за перевіреними часом народними рецептами, готує садовий вар і підживлення деревам. 

А ось любитель-садовод з Білозерського району Дмитро другий рік продовжує розширювати свій сад за допомогою онлайн-послуг. 

- Минулої весни замовив у інтернеті  березу класичну. І не скупився, - розповідає Дмитро, - замовив одразу п'ять саджанців, щоб отримати знижку. Та й раптом якийсь  не приживеться. Обійшлися мені 2-річні деревцята з урахуванням пересилки 800 гривень. Берези йшли поштою  п'ять днів. За цей час я встиг накрутити себе на негатив і уявити, як  отримую на пошті засохлі живці... Але ж ні! Товар прийшов в гарному пакуванні, кожен саджанець в об'ємному торф'яному вазоні з землею. І вже цієї весни мої берізки підтвердили свою індивідуальну особливість, викинувши довгі сережки. Оформив чергове онлайн-замовлення вже у перевіреного постачальника. Цієї весни потягнуло на екзотику - буду садити хурму. Як кажуть фахівці, для гарного врожаю необхідно висаджувати пару дерев одного сорту, щоб краще запилювалися. 

До слова, екзотичні рослини останнім часом зажили величезного попиту. Власник приватного будинку Віктор Васильович успішно вирощує в Чорнобаївці тропічні ківі. 

- Садівництвом займаюся більше десяти років, - ділиться новатор. - Завжди охоче експериментую. Пам'ятаю, коли ще не було інтернет-послуг,  по каталогу поштою замовляв рідкісні для нашої місцевості рослини. Щось приживалося, щось ні. Якось взявся засадити палісадник красивими рододендронами, або як їх ще називають - альпійські троянди. Прийшла  поштою посилка з саджанцями на значну на ті часи суму. Але врожаю у вигляді пишних чарівних квіток я так і не дочекався. Від високих чагарників з потужною кореневою системою довелося згодом позбутися. Тому, коли я оголосив дружині, що планую біля альтанки на місці старого винограду висадити ківі, вона уїдливо пригадала мені мої альпійські троянди. Але я наполіг на своєму. Чотири роки знадобилося, щоб реабілітуватися перед своєю сім'єю і сусідами. З ліани, що обплела нашу альтанку, торік зібрали кілька заморських плодів. Один ківі скуштував мій онук, другий - дружина, а третій  розділили з сусідом Петровичем під чарочку з тостом “за багатий врожай”. 

Щовесни садівники та городники, обробляючи плантації, висаджуючи саджанці, бульби, розсаду, засіваючи грядки, сподіваються на багатий врожай. І хочеться, щоб у цьому році запізніла весна виправдала всі наші очікування і надії. І щоб сади квітли не тільки на присадибних ділянках, а й у наших душах!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ