Підтримати нас

Бориспільці вирішили не пустити хресну ходу в місто

Автор статті
16 липня 2016 04:00
712
Поширити:

У середу, 13 липня 2016 року в Бориспільській міській раді пройшла спільна нарада на якій обговорювали хресну ходу, яку організували російські попи. Були присутні депутати, міський голова, представники громадських організацій міста, представники громади, а також священнослужителі Української православної церкви московського патріархату. Дискусія тривала більше години. Як результат, було складено звернення до організаторів ходи, у якому одна вимога – не заходити в місто Бориспіль (повний текст звернення читайте в кінці матеріалу).

Останній тиждень українці активно обговорюють Всеукраїнську Хресну ходу – ходу миру, любові та молитви за Україну. Оскільки організатори – церковники, яких (так вважають люди) направляє рука Росії – українці не на жарт занепокоїлись. І Бориспіль не виключення.

Нагадаємо, хода розпочалась на початку липня: 3 липня на сході України – зі Свято-Успенської Святогірської Лаври; 9 липня на заході України – зі Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Заплановано, що в ніч із 24 на 25 липня 2016 року «святогірці» мають переночувати в селі Лебедин, Бориспільського району. В ніч із 25 на 26 липня – в Борисполі. А потім вирушити на Київ.

Чим так занепокоєні в Борисполі і поділились учасники спільної наради. По-перше, що ходу організувала російська церква.

– У нас війна з Росією, – закидали присутні отцю Георгію, представнику УПЦ МП в місті Борисполі. – Кого ви ведете на Київ? За кого вони молитимуть?

По-друге, що йдуть ті священослужителі, які освячували найманців ДНР та ЛНР та московитів, які вбивали українських воїнів.

– Я був у вашій Свято-Успенській Святогірській Лаврі, – розповів депутат Ярослав Годунок, – і знаю як там ставляться українців. Для ваших попів України не існує. Московський патріархат загиблих в АТО не відспівує. Ви бандитів благословляєте на війну з українцями, освячуєте їхню зброю, танки, ГРАД-и, а тепер ідете з миром? Із яким миром? Серед ходаків є люди з георгіївськими стрічками, портретами царя Миколи ІІ...

По-третє, що віряни йдуть не в тому напрямку.

– Не українці розпочали війну, а Росія. Вам треба йти на Москву і там просити Бога, щоб нарешті припинилась ця війна. Ми навіть готові піти з вами...

В-четверте, сама хода є провокаційною.

Щодо отця Георгія, він спробував дати розумні пояснення ході, її учасникам та іншим гострим моментам.

– За порядком під час ходи слідкують відповідальні. Є поліція, влада, які теж слідкують за порядком. Йдуть священники, а з ними їхня паства. Буває, що по дорозі до ходи приєднуються віруючі. Ніхто, ж нікого не жене. Йдуть, щоб помолитися за мир, любов та Україну. Що в цьому поганого? Щодо георгієвських стрічок, так є люди, які спеціально одягають їх і фотографуються на фоні колони. Це чистої води провокації (щоправда, коли вказали, що прихожани несуть портрети царя, батюшка змовчав – прим.ред.). Харків пропустив, Полтава пропустила, а в Борисполі чомусь вирішили не пускати.

Сказав своє слово і, присутній на спільній нараді, міський голова Анатолій Федорчук, який зробив кілька зауважень отцю Георгію, звернув увагу на те, що є більшість, до якої треба прислухатись.

– Особисто я, як і більшість присутніх, до вас, отець Георгій, претензій не маю. Ми вас знаємо, і знаємо як ви допомагаєте хлопцям в АТО, переселенцям і не тільки. Що хочу сказати, не перекладайте відповідальність на владу чи поліцію. Ходу організувало і проводить ваше керівництво. Тому вся відповідальність лежить на вас. Ви бачите, як налаштовані люди. Бачите, що вони проти, щоб хода рухалась через Бориспіль. Почуйте громаду, не допустіть провокацій!

Серед інших виступів варто виділити думку депутата Іллі Луціва, який зазначив, що цією ходою церковники не об’єднують Україну, а швидше навпаки. Рустам Хамракулов від імені членів ГО «Сектор безпеки» та ветеранів АТО запевнив, що вони вийдуть назустріч ході і нікого не пустять. Депутат Марина Добровольська поділилась ставленням до ходи бійців, які зараз на передовій під обстрілами та нападами. До слова, вона щойно повернулась із зони АТО (була там більше двох місцяв).

– Хлопці як дізнались про ходу, для них це був ШОК!..

Також були пропозиції, щоб церковники приклонили коліна перед пам’ятником Небесній Сотні, щоб привселюдно визнали Путіна агресором та засудили його дії і тоді – можливо – дозволять пройти через місто на Київ. Але їх відхилили, як несерйозні.

– Вони можуть помолитись на об’їзній, розвернутись і піти по домівках, а ще краще на Москву.



Щоб довести нараду до логічного кінця, присутнім запропонували проголосувати: пускати чи не пускати учасників ходи через Бориспіль. Одноголосно проголосували, щоб не пускати. А для того, щоб ніхто не сумнівався в серйозності намірів бориспільської громади, було складене звернення під яким усі присутні підписались. Потому цей історичний документ віддали отцю Георгію, щоб він передав його керівництву і переказав на словах як налаштована громада зустрічати ходу в Борисполі.

Подібні звернення також мають направити в Київську обласну та Бориспільську районну ради з закликом підтримати бориспільську громаду.

Текст звернення

ЗВЕРНЕННЯ УЧАСНИКІВ СПІЛЬНОЇ НАРАДИ ПРЕДСТАВНИКІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ, ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО ДІЮТЬ У МІСТІ БОРИСПОЛІ ТА ГРОМАДСЬКОСТІ МІСТА, ЯКА ВІДБУЛАСЯ 13 ЛИПНЯ 2016 РОКУ
Бориспільська громада глибоко шанує духовні традиції, розуміє важливість прийняття християнства для розвитку українського суспільства та щиро готується до відзначення Дня хрещення Київської Русі-України 28 липня 2016 року.
Проте ми не розділяємо, у який спосіб до цієї події готуються представники духовенства Української Православної Церкви Московського Патріархату, а саме: проведення хресної ходи, так званої «ходи миру», яка прямує з Почаївської та Святогірської лавр. Використання антиукраїнської імперської символіки учасниками ходи робить цей захід суто політичним і таким, що розколює суспільство, нівелює цінності Майдану і Революції Гідності, перекреслює мужність та героїзм військовослужбовців, які воюють у зоні АТО за свободу і територіальну цілісність України з російським агресором. Такі дії викликають спротив та негативну реакцію у більшості представників бориспільської громади.
З метою уникнення провокацій, міжконфесійних конфліктів, масових заворушень, забезпечення громадського порядку, спокійної та стабільної роботи закладів, установ, підприємств міста, недопущення транспортного колапсу, громада вимагає від учасників хресної ходи не заходити у місто Бориспіль. Ми закликаємо всіх громадян України бути мудрими і не підтримувати ходу Московського Патріархату, а також відмовляти своїх родичів та знайомих від участі в ній. Ця хода повинна мати інший вектор: по містах і селах так званих ДНР та ЛНР і до Москви, яка є справжнім ініціатором військового конфлікту і на совісті якої тисячі смертей захисників нашої Вітчизни.
Український народ щиро прагне миру на своїй землі та хоче жити в єдиній соборній Україні!
Просимо Київську обласну раду та Бориспільську районну раду підтримати звернення бориспільської громади.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ