Підтримати нас

Благоустрій Херсона від губернатора

Автор статті
24 червня 2020 06:00
1,584
Поширити:

Херсон на своєму віку бачив чимало губернаторів, які більше чи менше вплинули на розбудову регіону.

З-поміж них виділяється постать Олександра Семеновича Ерделі. Ми вдячні йому за створення старого міста з його колоритною архітектурою та зеленими зонами. На жаль, багато чого сьогодні зникає з карти центру Херсона. Але мова не про це. Ліпше деталізуємо, що саме зробив Ерделі для благоустрою  міста.

Отже, хто такі Ерделі? Наприкінці XVIII століття родина Ерделі переселилася з Трансільванії на південь України. А вже у XIX столітті вона стала однією з найбагатших у нашому регіоні. Родовий маєток Ерделі розташовувався в нинішній Кіровоградській області, але на Херсонщині їм належало село Токарівка. Представники цього угорського роду в нас стали великими землевласниками та громадськими діячами.

Помітну роль у розвитку південного регіону відіграв саме Олександр Семенович Ерделі, який з 1876 по 1890 роки був херсонським губернатором (хоча фактично керувати він почав ще в 1874 році, виконуючи обов’язки керівника великого адміністративного регіону). За свою діяльність він отримав ряд нагород, серед яких ордени святого Станіслава, Анни, Володимира, а наприкінці свого правління здобув ще й статус Почесного городянина Херсона.

Завдяки Ерделі з’явилося багато установ, які пришвидшили економічний та культурний розвиток Херсона. Наприклад, у центрі міста було побудовано реальне училище, а також прокладений водогін, який був для херсонців на той час життєво необхідним. Під час правління Ерделі вулиці, бульвари та ринки отримали благопристойний вигляд. Не дарма одна з центральних вулиць отримала назву на честь губернатора – Ерделівська (сьогодні –  Старообрядницька). На ній  з’явилися будівлі, деякі з яких можна побачити й зараз. Наприклад, будівля губернського земства (зараз – жіноча консультація № 1), міський театр (на жаль, зруйнований у роки Другої світової війни) та громадська бібліотека (зараз – центральний ЗАГС). Також за його сприяння з’явився окружний суд (зараз – Херсонський обласний краєзнавчий музей) та відділення державного банку (зараз ця триповерхова споруда красується на вулиці Перекопській). Хоча самі будівлі були остаточно завершені трохи пізніше, у період з 1891 по 1903 рр., коли Ерделі вже не обіймав посаду губернатора. Але його роль у  проєктуванні та в подальшій їх появі незаперечна. Усі ці заходи сприяли відродженню Херсона в 1902 році, як одного з торговельних центрів міжнародного рівня.

Сучасники відзначали, що Ерделі вирізнявся шаленою енергією та феноменальною пам'яттю. На одному із засідань земської управи з організації поштової станції він, скажімо, зацитував напам’ять всі урядові укази та закони, які стосувалися цього питання. Кожну справу губернатор доводив до кінця. На жаль, у 1924 році вулиця з його іменем зникла з карти Херсона.  

${gallery:32a19cb572507d1f7e7581d44591d0eb}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ