Підтримати нас

Асоціація інвалідів заробляє на 3 тисячах гектарів, які отримала на пільгових умовах, забравши їх у селян

Автор статті
11 липня 2018 15:00
686
Поширити:

З 2016 року фірми, засновниками яких є громадська організація «Асоціація ініціативних інвалідів», безоплатно отримали у користування 65 ділянок у більш ніж 10 районах Одеської області загальною площею 2927 га.

Про це йдеться в сюжеті В’ячеслава Касіма у програмі «ЦРУ», повідомляє сайт НашіГроші.

Мова йде про ТОВ «Надія та допомога» і ТОВ «Надія та взаємодопомога». Журналіст з’ясував, що ці дві фірми, як і асоціація, не знаходяться за вказаним місцем реєстрації.

Багато землі фірми отримали на пільгових умовах, згідно зі статтею 92 Земельного Кодексу України, в якій зазначено, що права постійного користування земельної ділянки із земель державної та комунальної власності набувають громадські організації інвалідів України, їх підприємства, об’єднання, установи та організації. Причому в законодавстві не прописано, скільки вони можуть отримувати ділянок, яка має бути площа землі. Не прописано також, чи варто перевіряти, чи така  організація справді є об’єднанням інвалідів.

До 2016 року Шомполівська сільрада мала десятки гектарів землі запасу, які знаходяться за межами населеного пункту. Рік тому голова Шомполівської сільради Олександр Стружак дізнався від одного з фермерів, що договір оренди він тепер укладатиме не з сільрадою, а з ТОВ «Надія та допомога». Коли селяни почали перевіряти землі запасу, з’ясувалося, що ділянкам було призначено кадастрові номери, і вони безоплатно перейшли у користування приватній фірмі.

У «ЦРУ» з’ясували, що частину землі підприємства асоціації отримували, перехоплюючи їх у простих селян. Місцеві мешканці розповіли, що до земель запасу, які отримала «Надія та допомога», входила частина їх паїв. Причому вони не могли отримати ділянки з цих земель. Коли починали оформлювати на себе ділянку з земель запасу, то вона відразу відходила фірмам «Асоціації ініціативних інвалідів», і у облДержгеакадастрі селянам пропонували іншу ділянку з вільних земель запасу, поки вони не закінчилися, перейшовши у користування «Надії та допомоги».

Журналісти звернулися до голови ГУ Держгеокадастру у Одеській області Марини Савченко, щоб вона пояснила, як її управління роздало три тисячі гектарів фірмам маловідомої «Асоціація ініціативних інвалідів» на підставі 92 статті Земельного кодексу. Втім, вона відмовилася коментувати і закрилася у себе в кабінеті.

Фірми асоціації отриману землю не обробляють, а укладають з фермерами угоди про спільний обробіток. Фермери платять за використання землі. За підрахунками «ЦРУ», йдеться про 3,5 млн грн. на рік.

Співзасновницею та керівником ГО «Асоціація ініціативних інвалідів» є Юлія Біловол. Кілька років тому її прізвище фігурувало у скандалі щодо махінацій з комунальною нерухомістю. Наразі її громадська організація  знаходиться під слідством. Рік тому прокуратура Одеської області відкрила кілька кримінальних проваджень за фактами можливого шахрайства при виділенні землі. Причому, протягом року фірми асоціації продовжували отримувати землю.

Другим співзасновником ГО «Асоціація ініціативних інвалідів» є Олександр Шевчук.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ