Підтримати нас

Арт-лахмітництво чи творчий безлад?

Автор статті
24 березня 2021 14:54
1,445
Поширити:

Лінощі та відкладання на завтра заважають вам викинути непотрібні речі на смітник? "А якщо колись ця лампа мені знадобиться?" Такі звички нам прищеплюють родичі ще з дитинства, аби навчити ощадливості та завбачливості. Однак за кілька років такого "плюшкінізму" маємо купу мотлоху і вже виходить, що не речі обслуговують нас, а ми їх.

Художники подібні явища зчитують  на раз-два і намагаються якось протидіяти або хоча б висвітлювати у своїх творах. 

Цими вихідними в Херсоні відбулася дуже дивна, на перший погляд,  артподія, – виставка мотлоху! Проєкт так і називався "Захаращена хата". Куратором заходу стали психолог та художник Олександр Танасюк та мисткиня Юлія Балуда. Відкриття виставки відбулося у двокімнатній квартирі, за адресою пров. Успенського 17, кв. 29, це місце вже не вперше використовується як артпростір. Торік там відбувалася перша херсонська Фемінале.  

Експонатами цього разу стали старі календарі, листівки з трояндами, жіночі шорти, які вже давно не налазять, шкатулки з блошиного ринку, колажі, створені з журнальних вирізок, акустична гітара, радянський фен і стаціонарний телефонний апарат, словом, усе, що вже не потрібно, але шкода викинути. Але не вся експозиція складалася з морально застарілих речей побуту. Частиною виставки стали й картини Юлії Балуди та колажі Олександра Танасюка.  

Юлія робить свої картини зі шматків старого паперу, використовуючи техніку пап'є-маше. Тобто замість того, аби накопичуватися на сміттєзвалищі, «макулатура» стає матеріалом для її робіт. Олександр Танасюк зізнається, що для нього та Юлії Балуди "Захаращена хата" стала першим досвідом кураторства, тому допомагали їм відомі та досвідчені культурні діячі Олена та Максим Афанасьєви. Ідея створити саме таку виставку з'явилася ще взимку.

Художниця та кураторка виставки "Захаращена хата" Юлія Балуда на фоні власних робіт.

Куратори у своєму проєкті знаходять філософський зміст, а саме - впорядкування хаосу. Але Олександр перелічує ряд тем, які також зашифровані в різних арт-об’єктах. З одного боку, ця виставка -  спроба дослідити психологію колекціонерів, з іншого – засвідчення  того, що разом із речами та предметами побуту застаріли й ті поняття та ідеали, у які ми (або наші батьки) колись вірили.

"Щось ми знаходили на вулиці, біля смітників або у приватному секторі, а щось люди самі приносили, побачивши заклик у соцмережах, і таким чином стали співтворцями виставки",  – розповідає Олександр Танасюк. 

"Ідея полягає в тому, щоб якось розчистити, розвантажити свій простір, аби дозволити новим речам та сенсам з'явитися у ньому", – додає Юлія. 

Кураторська екскурсія починалася зі звичайнісіньких ключів на цвяху біля входу (власне, як і в будь-якій квартирі), далі відвідувачі бачили стаціонарний телефонний апарат. Власники телефону лише нещодавно домоглися, щоб його відключили від мережі, – адже мобільний зв'язок та інтернет витіснили інші засоби зв'язку. 

Далі на стіні красувалося полотно херсонського художника Олександра Жуковського, яке нагадувало радянський килим з оленем. Тобто куратори намагалися відтворити на цій локації побут середньостатистичної людини на пострадянському просторі. Окрім Жуковського свої роботи та артефакти представили й інші митці: Станіслав Остроус, Ганна Чаусова, Андрій Бейко, Юлія Логачова, Юлія Волязловська та інші.  

Під час відкриття виставки «Захаращена хата» художник Олександр Жуковський представив нову роботу      

Виставка триватиме до 27 березня. Тож усім, хто хоче встигнути до артпростору та почути кураторську екскурсію, потрібно звернутися до Олександра Танасюка та Юлії Балуди за телефоном 066 967 1230.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ