Підтримати нас

Вплив вибухових речовин на територію Національного парку “Кам'янська Січ”: дослідження екологів

Автор статті
24 квітня 2024 14:48
207
Поширити:
Фото з фейсбука Івана Мойсієнка

Екологи не припиняють досліджувати територію Національного природного парку “Кам'янська Січ”, який розташований на території Бериславського району Херсонської області. Зокрема, вони аналізують вплив вибухових речовин на його територію.

Про це повідомила екологиня МБО “Екологія-Право-Людина” Катерина Полянська в ефірі Українського кризового медіацентру. 

Науковиця зазначила, що вони досліджували вирви, які утворилися внаслідок влучання ракет “С-300”, реактивних систем залпового вогню “Град” та артилерії на території парку. 

“Лабораторні аналізи показали перевищення цинку. Якщо гранична допустима концентрація – це 23 міліграм, то в одній із вирв спостерігаємо 1 тисячу 119 міліграмів. Також перевищення норми міді, свинцю, нікелю”, – додає вона. 
 Також Полянська зазначила, що спалена техніка – один із найнебезпечніших видів забруднення: 
“Якщо забрати техніку, лишається пляма, яка є джерелом забруднення екосистеми довкола. Ми продовжуємо наші дослідження, відвідуємо територію та збираємо зразки”.

  • У березні 2022 року військові РФ захопили територію Національного парку “Кам'янська Січ”. Через територію Кам'янської січі лінія фронту проходила двічі. У жовтні-листопаді, при звільненні, лінія фронту зупинилася саме тут більше ніж на місяць. Саме на межі національного парку місяць точилися бої.
  • За словами доктора біологічних наук, професора Івана Мойсієнка, експедиція зафіксувала дуже багато порушень саме через те, що на території парку пролягала лінія оборони окупаційних військ.
  • 1 лютого армія РФ обстріляла авіабомбами Національний природний парк “Кам'янська Січ”. Усього було три потужних вибухи, один із них стався на території господарчого передмістя Січі, де розташовані досі недосліджені об'єкти першої половини 18 століття.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ