Підтримати нас

Сальдо заявив, що не поверне бізнесменам підприємства на Херсонщині

04 вересня 2024 13:54
321
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Призначений Кремлем незаконний голова Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що бізнесменам, які негативно ставляться до РФ, не повернуть підприємства, розташовані в регіоні.

Про це йдеться в окупаційному ЗМІ Херсонщини “Таврія”.

За його словами, на окупованій території “розпочали роботу з кадастрування всієї території”.

“Дуже багато вільних земель, підприємств, власники яких є ворогами для Росії. Тому потрібні сильні управлінські структури, які візьмуться за цю справу і в аграрному секторі, і в багатьох інших", – сказав незаконний очільник.

У коментарі “Вгору” керівник департаменту документування воєнних злочинів у Українській Гельсінській спілці з прав людини Сергій Мовчан зазначив, що за міжнародним правом можна звернутися до Європейської конвенції з прав людини, де в протоколі першому, в статті першій, прописано, що право власності є непорушним і фактично Росія порушує це. Проте Російська Федерація вже не є членом Ради Європи й не визнає дію конвенції. 

Також ці дії підпадають під ознаки воєнного злочину, тому що фактично РФ відбирає те, що належить людині. Римський статут, стаття 8 захищають право власності.

“Їхня логіка звісно така, що не громадяни України, то чого ж ми будемо на них звертати увагу, але в міжнародному праві так не працює. Тобто фактично вони просто грабіжники, які забирають. Просто грабіжником є не конкретна людина, а ціла держава”, – додав Сергій Мовчан.
  • Російські компанії, пов'язані з чеченською родиною Ісаєвих – одного з найближчих соратників батька лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмата причетні до вивезення з окупованої частини Херсонської області близько 5 тисяч тонн українського ріпаку у 2023 році.
  • Стало відомо, що вирощене на окупованих територіях Херсонської області зерно спочатку вивозять до Росії, а потім експортують до Китаю, Індії та Туреччини. Окупаційного голову Херсонщини Володимира Сальдо підозрюють у викраденні майже 3 тисяч тонн українського зерна.
  • У коментарі “Вгору"заступник директора  Центру близькосхідних досліджень повідомив, що на півдні через посушливу погоду збір урожаю зменшився, у порівнянні із 2023 роком. Але це не заважає вивозити сільгосппродукцію з окупованої Херсонщини на територію РФ.  
  • Херсонщина посідає друге місце по Україні (після Запорізької) за рівнем збитків та втрат в аграрному секторі. За даними дослідження фахівців Київської школи економіки, втрати аграрного сектору Херсонської області внаслідок війни становлять $5,6 млрд, а збитки – $2 млрд.
  • Протягом 2023 року низка російських експортерів вивезли з окупованої території Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро. Призначений Кремлем окупаційний голова Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів