Підтримати нас

Бізнесменам з оточення Кадирова віддали ринок ріпаку в окупованій Херсонській області

28 серпня 2024 10:02
179
Поширити:
Тамерлан Берикханов (ліворуч) та Зураб Ісаєв. Фото: Радіо Свобода

Російські компанії, пов'язані з чеченською родиною Ісаєвих – одного з найближчих соратників батька лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмата причетні до вивезення з окупованої частини Херсонської області близько 5 тисяч тонн українського ріпаку у 2023 році.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувального центру, об’єднання українських хакерів KibOrg та проєкту Радіо Свобода “Схеми”.

Журналістам вдалось з’ясувати, що протягом 2023 року з окупованої Херсонщини вивезли до Білорусі 4 тисячі 900 тонн ріпаку. Про факт вивезення свідчать дані на офіційному сайті Міністерства сільського господарства РФ, також це підтвердили представники компаній-експортерів.

З'ясувалося, що у 2023 році російська компанія “Торгтрейд” вивезла з окупованої Херсонської області 113 партій насіння озимого ріпаку загальною вагою 2 тисячі 600 тонн. Більша частина цього об'єму призначалася для постачання білоруському підприємству ”Новоєльнянський міжрайагропостач”.

Компанія “Торгтрейд”, відповідно до даних російського реєстру юридичних осіб, належить 77-річній жительці Чечні Розі Ахмедівні Моллаєвій. Але журналісти не змогли знайти доказів, що вона справжня власниця цього бізнесу.

“Фірму зареєстрували у 2022 році в Грозному, і вже через рік її виторг збільшився з 50 тисяч до 200,6 мільйона російських рублів (693 євро і 2,16 мільйона євро відповідно, за середнім курсом 2022 і 2023 років). Коли журналісти зателефонували за одним із номерів, який, за даними з російських баз, належить Моллаєвій, відповів чоловік, на ім'я Тамерлан Берикханов. За інформацією з витоку даних російського сервісу «Госуслуги», він був прописаний з цією жінкою за однією адресою у Грозному. Під час розмови Берикханов представився “господарем безпосередньо всього цього, і в Білорусі, у тому числі”, йдеться в матеріалі.

Журналістам вдалось з’ясувати, що Барикханов пов’язаний з родиною Ісаєвих, яка належить до найближчих соратників батька лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмата.
Журналісти запитали в Тамерлана Берикханова, кому саме в Білорусі постачає ріпак компанія “Торгтрейд”.

“У Білорусі ми веземо до себе на підприємство, – відповів він. – Ми веземо не на продаж-перепродаж. Ми веземо до себе на підприємство… Наш завод – “Тріал Експерт”.

Співвласник заводу Ігор Якубович, розповів, що його підприємство переробляє отриманий ріпак на олію.

"Ми возимо її в різні країни: до Ізраїлю та Малайзії. Тож тут і по Білорусі у нас багато купують!", – зазначив він.

Інша російська компанія – “Агротрейд” – фігурує у документах щодо 30 постачань насіння ріпаку загальним обсягом 671,8 тисячі тонн для білоруських підприємств "Новобелецький комбінат хлібопродуктів" та "Агропродукт". Одне з місць походження продукції –  окупована Херсонська область, Каланчацький муніципальний округ, село Друга Гаврилівка.

Фірму зареєстрували у 2023-му. За той же рік її виторг склав 163,4 мільйона російських рублів (майже 1,77 мільйона євро за середнім курсом за 2023), а чистий прибуток – 7,4 мільйона рублів (80,2 тисячі євро за середньорічним курсом).

Серед постачальників сільгосппродукції фігурує також російська фірма “Велес-Агро”. Журналісти знайшли 53 партії ріпаку загальною вагою 1 тисячі 171 тонни, що призначалися для білоруських підприємств “Облрапсагросервіс” та вище згаданого “Агропродукту”.

Ріпак з окупованої Херсонщини до Білорусі у 2023 році також вивозив російський індивідуальний підприємець Олексій Лук'янченко з Барнаула.

“Ідеться про дев'ять партій насіння цієї культури загальною вагою 289,3 тонни для філії білоруського “Гомельхлібопродукт” – “Новобелецький КХП”. Усі партії сформовані у квітні 2023 року у селищі Новотроїцьке Херсонської області. Поспілкуватися з Олексієм Лук'янченком не вдалося: журналісти не додзвонилися на жоден із десяти пов'язаних з ним телефонних номерів”, пише Радіо Свобода.
  • Нещодавно стало відомо, що вирощене на окупованих територіях Херсонської області зерно спочатку вивозять до Росії, а потім експортують до Китаю, Індії та Туреччини.
  • У коментарі “Вгору"заступник директора  Центру близькосхідних досліджень повідомив, що на півдні через посушливу погоду збір урожаю зменшився, у порівнянні із 2023 роком. Але це не заважає вивозити сільгосппродукцію з окупованої Херсонщини на територію РФ.  
  • Херсонщина посідає друге місце по Україні (після Запорізької) за рівнем збитків та втрат в аграрному секторі. За даними дослідження фахівців Київської школи економіки, втрати аграрного сектору Херсонської області внаслідок війни становлять $5,6 млрд, а збитки – $2 млрд.
  • Протягом 2023 року низка російських експортерів вивезли з окупованої території Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро. Призначений Кремлем окупаційний голова Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів