Підтримати нас

Відновлювати Великий Луг чи відбудувати Каховську ГЕС - думка професора кафедри ботаніки ХДУ

Vgoru
Автор статті
25 липня 2023 13:17
498
Поширити:

Нині тривають дискусії стосовно того, чи варто відновлювати Каховську ГЕС після деокупації Херсонщини. Уряд 18 липня затвердив постанову про експериментальний проєкт із початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Проєкт розрахований на два роки.

Науковий співробітник нацпарку “Кам’янська Січ”, професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев в ефірі Медіаплатформі “Вгору” розповів, що між двома варіантами – відновлювати ГЕС чи залишити Великий Луг – має бути “золота середина”.

Науковець стверджує, що Великий Луг, про який ще писали в 19-му столітті, самостійно не відновиться. У ті роки не було, наприклад, амброзії — поширеного алергену для багатьох людей, не було великої кількості агроландшафтів. Зараз вони оточують Каховське водосховище. Навколо нього є велика концентрація інвазійних видів (рослин, які швидко поширюються і становлять значну загрозу для флори й фауни певних екосистем).

Мапа Великого Лугу. Фото з Вікіпедії

“Щоб відновилася первозданна природа, треба допомога людини. Бо відновляться, скоріше всього, різні бур'яни” — пояснює Олександр Ходосовцев, — я прогнозую, що в кращому варіанті будуть біотопи, які ми описуємо як континентальні солончаки. Бо випаровуваність у нас дуже велика”. 

Науковець стверджує, що людині треба використовувати біотехнічні засоби, щоб природа відновилася. Це, наприклад, залуження природною флорою.

“Відновлення Каховської дамби і гідроелектростанції зразка Радянського Союзу 1956 року — це теж така ідеальна концепція, яка ніколи не відбудеться, як і Широкий Луг. Я думаю, що тут повинна бути якась золота середина. Тим більше, що вже є нові технології, навіщо вдаватися до технологій середини 20-го століття”, — вважає професор.

На його думку, уряд має запропонувати ще якісь альтернативні варіанти.

“Не дарма був дуже гарно виписаний закон про оцінку впливу на довкілля. Якщо він буде працювати, то він і не дозволить проєктам, наприклад, радянським, один в один повторюватись на теренах України, зокрема і на Херсонщині”, — додає  Олександр Ходосовцев.

Також науковець розповідав, що на територіях вище греблі Каховської ГЕС, можливо, буде більше проблем, ніж на територіях, які зазнали підтоплень внаслідок її підриву росіянами. Зокрема, це Національний природний парк “Кам'янська Січ” у Бериславському районі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ