Підтримати нас

Незаконно засудили на 11 років жителя Херсона Сергія Арефʼєва: РФ ігнорує запити Червоного Хреста

14 серпня 2024 15:13
256
Поширити:
Поліна та Сергій Ареф’єви. Фото: МІПЛ

Дружина викраденого російськими окупантами херсонця Сергія Ареф’єва Поліна зараз співпрацює з Міжнародним Червоним Хрестом. Проте росіяни ігнорують його запити й не підтверджують, що утримують Сергія в полоні.

Про це повідомляє медійна ініціатива за права людини.

Також Поліна Ареф’єва звертається до українських, міжнародних органів та організацій, аби ті сприяли якнайшвидшому звільненню її чоловіка. 

У середині липня чоловік повідомив адвокатові, що перебуває у виправній колонії № 10 у Саратові (РФ). Там він сидить у бараку разом з українцями та росіянами, працює швецем. Подробиць про умови утримання Сергій не розповідає, оскільки боїться, що тюремники заборонять йому надіслати листа, йдеться в тексті.

Сергій Ареф’єв був співробітником компанії мобільного звʼязку. 23 березня 2022 року він разом із приятелем йшов на протест. Раптом дорогу їм перекрила цивільна автівка, з якої вийшли російські військові. Вони схопили Сергія і його друга, одягнули мішки їм на голови та повезли у захоплену будівлю поліції на вулиці Лютеранській.

Чоловіків били, допитували про учасників спротиву. Того ж дня друга Сергія відпустила, а його перевезли в ІТТ № 1 на вулиці Теплоенергетиків. Там чоловіка тримали п’ять днів. Після цього Сергія вивезли до СІЗО № 1 у Сімферополі. Один із цивільних, який був у тому ізоляторі, розповів, що бранців там погано годували, а спали вони по дві людини на одному ліжку.

“У чоловіка був крововилив в око і синець на пів обличчя. Пошкодили щелепу, він ще тиждень не міг нормально їсти. Били електрошокером. Мій Сергій настільки звик до цих побоїв, що йому вже не було боляче”, — розповідає дружина Поліна.

Поки чоловіка тримали в Сімферополі, їм вдалося двічі поговорити. Російські окупанти вимагали ноутбук чоловіка й закликали Поліну повернутися в Херсон.

У березні 2023 року жінці зателефонував Андрій Чертолясов. Він представився адвокатом із Сімферополя, якого Сергію призначили росіяни й заявив, що російські окупанти почали слідство проти Ареф’єва за статтею “шпигунство”. Проте Чертолясов неохоче говорив із дружиною Сергія. Тому вона найняла нового захисника. Той розповів, що справу Сергія росіяни засекретили.

У листопаді того ж року окупаційний Херсонський обласний суд, розташований у Генічеську, незаконно призначив Сергію 11,5 років відбування покарання в колонії суворого режиму, а в травні 2024 року після апеляційної скарги, термін скоротили на пів року. Псевдовирок виголошували Айрат Галлямов, Світлана Кураєва й Віктор Можелянський.

Коли Арефʼєва незаконно засудили, його вивезли, ймовірно, у СІЗО № 1 Краснодара, а в червні перевели у виправну колонію № 2 цього ж міста.

  • За останніми відомостями, жителя Херсона Єгора Киселя понад два роки російські окупанти незаконно утримують у Сімферопольському СІЗО №2 в анексованому Криму. Проти нього порушили кримінальну справу.
  • Рідні жителя Херсонщини Сергія Котова подали касаційну скаргу на “рішення” від 13 лютого 2024 року незаконного апеляційного суду. Тоді вирок Сергію не змінили – 15 років позбавлення волі за “шпигунство”.
  • Раніше на окупованій території Херсонської області незаконно засудили громадянина України, керівника Херсонської дистанції колії Одеської залізниці АТ “Укрзалізниця” Олександра Керекешу.
  • Незаконний “Верховний суд Криму” виніс вирок журналісту та волонтеру Сергію Цигіпі. Його засудили до 13 років колонії.
  • ІТ-спеціаліста з Херсона Івана Козлова засудили на 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів