Підтримати нас

Не може бути пів Каховського водосховища: у науковців немає однозначної відповіді

07 червня 2024 17:47
356
Поширити:
Фото: Іван Мойсієнко

У науковому середовищі немає однозначної відповіді чи відновлювати Каховське водосховище.

Про це повідомив в ефірі програми "Питання національної безпеки" професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко, передає Центр журналістських розслідувань. 

Пилипенко зазначив, що перший екоцид відбувся у 1950 році, коли заповнили водосховище, другий – підрив Каховського водосховища у 2023 році:

“Якщо ми будемо його затоплювати знову, в нас буде третій екоцид. Як не зроби – все погано. Не буде золотої середини. Не може бути пів водосховища: воно або є, або його немає”.

Також він додав про те, що головною проблемою залишається забезпечення водою сотні тисяч людей, які вели господарську діяльність завдяки ресурсам Каховського водосховища.

“70 років люди існували в умовах наявності Каховського водосховища, а тепер його немає. Три покоління – це народ. Ми шукаємо джерела води, перекидаємо з інших ділянок Дніпра, з інших водосховищ Дніпра, тим самим ще більше експлуатуючи його ресурси», – зазначив науковець.
  • 24 лютого 2022 року російські війська окупували Каховську ГЕС. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • За словами завідувача лабораторії геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергія Гапона, у літній період рівень води падатиме через випаровування і значна частина водосховища знову осушуватиметься.  Близько 5 відсотків площі Каховського водосховища, за умови відсутності бойових дій можна, використовувати в сільському господарстві.
  • Через активне відновлення рослинного та тваринного світу на території колишнього Каховського водосховища ведуться суперечки серед науковців, представників влади та Укренерго, останні з яких активно просувають ідею відновлення ГЕС. І це в той час, коли за останні 10 років у країнах Європейського Союзу за бюджетні кошти було ліквідовано 6 тисяч 900 дамб.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів